diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Del 2. Jeg gleder meg til å fortsette arbeidet med min Geodesic Dome. Og nå er tiden kommet til Del 2…Mye planlegging må til, jeg regner og regner…..og ulike forhold gjør at jeg må endre planene. Utfordringer er til for å løses, og jeg har tro på at jeg får det til …
Først finner jeg ut at jeg ikke har nok meter med aluminiumsrør. For å bygge en 3v 5/9 Geodesic dome etter Kruschke metoden trengs det 165 stenger, og jeg har bare 138 stenger. Utfordring nummer 1: Ikke nok stenger!
1v = 1 frekvens fra toppen og ned. 1v bygges med samme lengde på alle stengene og det trengs 25 stenger. 2v har 2 ulike lengder på stengene, og 2 frekvenser i høyden. Bygget blir sterkere hvis det deles opp i flere frekvenser.
3v har tre frekvenser nedenfra og opp til toppen. For å få til dette, må den bygges av 3 ulike lengder. Denne byggemetoden gir sterke reisverk, men det blir ikke en plan flate rundt. Alle samlekryssene når ikke ned til gulvet.
3/8 betyr at 3/8 av kula er med (lavprofil). 5/8 gir høyere tak, men noe mindre kvadratmeter (høyprofil).
En amerikansk lærer, David Kruschke, publiserte i 1972 en utregning som lager en flat base-kant rundt nede mot gulvet.
Denne metoden krever 4 ulike lengder på stengene, og utregningen kan brukes både på lavprofil 4/9 og høyprofilversjonen 5/9 av kuppelen. 5/9 betyr at det skal bygges 5 av 9 rader med trekanter.
Jeg har ikke nok stenger til å bygge en 3v 5/9 Geodesic Dome i høst, og derfor bestemmer jeg meg for å bygge en 3v 4/9 (lavprofil)Geodesic Dome nå, for den trenger bare 120 stenger. Så kan jeg bygge den opp til 5/9 Kruschka metode til våren.
Planen er at jeg skal flate ut enden og sette dem sammen med en skrue og mutter, slik:
Vi prøver å presse sammen alluminiumsrøret i endene med en skrustikke, og bender samtidig litt på røret for å lage en vinkel.
Da støter jeg på Utfordring 2: Røret sprekker i bretten, og det er vanskelig å flate dem ut helt nøyaktig likt på hver side.
I tillegg får jeg vite at det kan være vanskelig å finne skruer og muttere som ikke ruster eller tærer bort raskt i kontakt med alluminiumen og det barske været som kan være her nord på denne øya.
På Internett finner jeg mange andre løsninger på sammenføyning.
Noen løsninger er nesten gratis, og noen er svært dyre.
Jeg havner på denne ganske nye oppfinnelsen, som ikke er så veldig dyr. Dette systemet vil også forenkle jobben med å finne riktig vinkel på stengene.
Så bestiller jeg settet med hubs som skal passe til en 3v 5/8 kit Geodesic dome fra Buildwhithhubs i England. Den skal etter utregningene også passe til 3v 5/9 domen min. Og fire -4- dager senere får jeg pakken levert på døra, på en øy i Nordland, Norge! Utrolig raskt!
Etter Domerama.com sin kalkulator trengs disse navene:
4 veis nav brukes til kanten nede på domen. Bildwithhubs har ikke 4 veis nav. De forslår i stedet å bruke 6 veis nav som kan festes til bunnen på ulike måter.
Til 3v 4/9 domen trengs det derfor 25+15=40 stk 6 veis nav. Til 5/9 domen 55 stk 6 veis nav.
Kalkulatoren som regner ut lengden på stengene, regner ut nøyaktig lengde til der hvor stengene møtes! Med stjerne- hubs mellom stengene blir avstanden lengre. Derfor må jeg trekke fra lengden på navet fra utregningen av stengene. Slik at nav + stenger blir det endelige målet . I følge Bildwithhubs utgjør navet 87 mm på hver stang.
Utregnede mål med Nav blir:
Så trekker jeg fra 0,087 meter til Nav på hver lengde og får:
30 stk A -0,722 m
35 stk B- 0,851 m
80 stk C- 0,947 m
20 stk D- 0,995 m
Dette er størrelsen på 3v 5/9 domen, som bygges etter disse målene.
Første byggetrinn blir lavere, fordi den har en frekvens mindre ( 3v 4/9 Geodesic dome), og da trenger jeg:
30 stk størrelse A, 30 stk størrelse B, 50 stk størrelse C og 10 stk størrelse D.
Kuleleddet skal festes til stengene med en treskrue. Utfordringen er at røret er hult, så hva skal jeg fylle inni røret slik at jeg får festet treskruen. Røret har 11 mm innvendig mål.
Jeg leter igjen etter ideer på nettet. Mange ideer dukker opp: Koniske trepropper, men de som er store nok er svært kostbare, for de er laget til å tette hull i trebåter. Kanskje kjøpe et verktøy som kan frese ut koniske treplugger? Fylle med resin, acrylmasse eller lim?
Nå faller øynene på dette Seljetreet som må beskjæres på grunn av at det nærmer seg en strømledning. «To fluer i samme smekk», beskjæring og trepropper.
Så lager jeg en prototype:
Med grensaksen klipper jeg ut koniske pinner som er opp mot 14 mm tykke.
Så banker jeg pinnene inn i røret på hver side med en jernklubbe.
Kuleleddet passer perfekt 😀
Her setter vi igang med å produsere koniske propper og ved. Seljetreet ser snaut ut nå, men nye grener spretter ut til neste år.
Nå er det klart for å sage ut resten av stengene, sette inn propper, skru på kuleformen og montere domen!
domerama.com -For kalkulatorer og informasjon gratis på Internett.
Bildwithhubs -For å produsere hubs til en pris det går ann å leve med.
Til del 1https://www.xn--diy-brekraft-bdb.no/gjenbruk-og-lage-selv/geodesic-dome/geodesic-dome-i-aluminium/
Siste kommentarer