diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Her viser jeg hvordan jeg lagde en kost til mel og brødsmuler. De lages av Bjørnemose, er sterke og enkle å lage. Både små og store koster var det vanlig å lage selv hos våre forfedre, og jeg kan tenke meg at til og med de første menneskene hadde bruk for koster. Under arbeidsbeskrivelsen kan du lese «funfact» om Sopelime og Piassavakost.
Stjernemose finner jeg i skogen under tettvokst treverk, hvor det er litt fuktig. Dra en håndfull rett opp og pass på å få med så lange røtter som mulig.
Rens bort kvister, gress og dødt organisk materiale.
Så fordeler jeg mosen i tre like store deler. De skal være ca 1,5- 2 cm i diameter hver når jeg klemmer dem sammen.
Så legger jeg hyssing eller bånd slik som vist på bildet. (Forstørr bildet så ser du hvordan båndet går).
Deretter strammer jeg hyssingen/båndet hardt. Det er viktig å bruke en hyssing som ikke er elastisk.
Håndtaket på kosten blir til ved å surre tråden stramt i kryss nedover.
Jeg knyter en knopp nederst på håndtaket og lager en løkke til å henge opp kosten i. Til slutt klipper jeg av røttene et stykke nedenfor båndet, og finklipper bussen så kosten blir jevn i kanten.
Slike melkoster var det vanlig å bruke før. De ble brukt til å feie bort melet på flatbrød og lefser før leivene ble stekt på takka. Det er viktig å få bort alt melet før steking, fordi melet blir fort brent av varmen under steikinga.
Jeg husker at faren min lagde Sopelime på hytta når jeg var barn. Han lagde den nok bare for moroskyld, og for å vise oss barna at det gikk an. Sopelime lages av tynne bjørkekvister/ bjørkeris, og i gamle dager ble bjørkeriset surret fast med en Vidje-binding. Etterhver ble det mulig å få tak i ståltråd, og da overtok den for Vidje-bindingen. Når kosten ble utslitt eller ødelagt ble den reparert eller det ble laget ny.
På Nesodden (Sopelimbygda) var det endel folk som spesialiserte seg på å lage Sopelime, og de leverte de fleste kostene som Christiania(Oslo) hadde behov for.
Tegning: Hansuan Fabrgas
Når jeg var barn, forbant vi sopelime med hekser. Og den dag i dag anno 2023, tror jeg nok at både barn og voksne tenker at Sopelime og hekser hører sammen. I hvertfall fins det idag både barnefilmer og Haloween- kostymer med hekser som har Sopelime.
Dette er et håndverk som sikkert strekker seg tusener år tilbake.
Her er et bilde av en vakker norskprodusert Sopelime med dekorert kosteskaft. Dette bildet har jeg hentet fra Digitalmuseet.
På 1800-tallet kom Piassavakostene til Norge, og de ble mer og mer populære utover 1800-tallet.
Busten på Piassavakosten er laget av fiber fra blader på en palme som vokser i Sør-Amerika, og Piassava egner seg godt til kost fordi de stive og holdbare. I dag er busten ofte byttet ut med et plastprodukt.
Piassavakost- Store norske leksikon
På Atlie Kari vise Aud hvordan man lager peiskoster og melkoster.
Siste kommentarer