diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Jeg har noen saueskinn liggende fra vi hadde egne sauer, og nå er endelig tiden kommet for å sy dem sammen til en Skinnfell.
En god skinn-nål er viktig, og den bør skiftes ut ofte fordi den sløves fort under sying i skinn. Skinn-nålene har en trekantet spiss, som skjærer lettere inn i skinnet enn en vanlig synål.
Skinnet varierer ofte i tykkelse og seighet, og da er det kjekt å bruke en Fingerbøl eller en liten Tang.
Til oppmerking.
En Skinnfell holder i generasjoner. Tråden skal holde like lenge, og da må den være sterk. Jeg vokser lintråden med en voksklump ved å dra tråden gjennom voksen. Da blir tråden sterkere og den glir lett gjennom skinnet. Et nøste holder rikelig til en Sauefell.
Klyper
Jeg brukte klesklyper og små klyper for trearbeid.
Skalpellen er god å bruke til å skjære i skinnet, fordi den ikke skjærer så dypt. Jeg presset ned skinnet med en linjal, og skjærte langs kanten.
I tillegg er det kjekt med en Målestokk, når arbeidet blir større.
Ferdige skinnremser letter arbeidet med sying av fellen.
Det fins mange saueraser, og alle rasene har ulike skinnegenskaper. Skinn som brukes til Skinnfell er myke, ofte langhåret, tette, jevne og varme.
Vi hadde blandingsrase mellom Dalasau og Spælsau. I tillegg måtte jeg kjøpe to skinn for å få nok til fellen, og det ble langhåret Pelssau.
Disse sauerasene brukes mest til å sy skinnfell:
Bleset sau, Dalasau, Pelssau, Spelsau, Villsau og Gotlandsfår.
Skinn kan kjøpes fra Granberg Garveri AS
Lag først rektangler som er like store, og sjekk hvor du må fylle inn pels for at pelsen skal bli jevn.
Legg nakke mot nakke, og sy sammen med fiskebein-sting.
Jeg syr alltid med dobbel lintråd som jeg vokser etterhvert. For å forsterke sømmen legger jeg på en skinnstrimmel uten hår. Skinnstrimmelen syr jeg på med små kastesting på begge sider. Se på bildet over.
Siste kommentarer