Reparere ødelagte og slitte jeans er bærekraftig

Her får du tips til hvordan du kan reparere ødelagte og slitte jeans!

Trinn for trinn viser jeg hvordan du kan reparere ødelagte og slitte jeans. Det er tre ulike reperasjoner. På en bukse er det slitt hull i lommefestet, en annen trenger lapp over knærne og en bukse har hull mellom linning og buksen.

Når du reparerer jeans på symaskinen eller for hånd er det best å bruke en synål for lær, fordi den er sterkere og trenger lett gjennom det tykke jeansstoffet. Husk å ta vare på en utslitt jeans -bukse, som siden kan brukes til å lage lapper og forsterkninger.

Her er en lommefestet på jeansbuksa slitt i stykker
1: Typisk slitasjested når mobilen ofte ligger i baklomma.
Denne jeansbuksa er slitt på låret og knærne og trengs å repareres.
2: Denne buksa har jeg lappet før, nå skal jeg sette på en større lapp så blir det en arbeidsbukse.
På denne jeansbuksa er det slitt hull mellom linning og bukse.
3: Dette var yndlingsbuksa mi! Nå må jeg gjøre noe før hullet blir større…

Bukse 1: Har slitt hull i lommefestet og trenger reperasjon.

Først syr jeg stoffet sammen med en litt sterk sytråd på vrangsiden. Fargen på sytråden og stingene trenger ikke å være perfekte for de blir ikke synlige til slutt.
Så klipper jeg ut en forsterkningslapp av en gammel bukse. Forsterkningen må dekke sårkantene godt, helst minst en cm utefor. Midt under denne lappen er det også en metallknapp. Derfor lager jeg lappen ekstra stor.
Her har jeg sydd på lappen med ekstra store sik-sak sting på vrangsiden. Jeg passer på å ikke treffe metallknappen i midten.
Nå klipper jeg ut en del av en minilomme fra en gammel jeans, slike som er inni lommen foran. Jeg tar vare på søm-kanten oppe og på venstre side.
Her bretter jeg inn sårkanten på høyre side og nedkanten, og syr en rettsøm langs disse kantene. Det kan være lurt å presse kanten inn før du syr. Denne buksa blir nå unik, merket med både Wrangler og
Jean Paul 🙂
Til slutt syr jeg lappen på langs kanten i sømmen på minilommen. Jeg bruker litt lange sting (3), fordi jeg syr gjennom mange lag med stoff. Helt øverst på den nye minilommen syr jeg lommen fast for hånd, på grunn av knappen kan jeg ikke sy der med symaskinen. Voala!

Bukse 2: Denne jeansen har vært ødelagt før men er nå slitt og trenger reperasjon.

Tidligere har jeg satte en lapp på vrangen av denne buksen. Så sydde jeg med Lappesøm på symaskinen og trestingsiksak rundt. Nå er det igjen slitt hull på denne buksa.
Før brukte jeg ferdigkjøpte stryke-på lapper fra Stoff og Stil. Nå bruker jeg heller disse lappene bare som maler. Jeg tegner rundt med kritt for stoff og klipper ut perfekte lapper av stoff fra ødelagte jeans som jeg har liggende.
I sømavdelingen hos Bogerud fant jeg dette stofflimet PRONTY. Det er et stort gjennomsiktig ark som ved hjelp av strykejern limer to stoff sammen. Jeg klipper ut to lapper i nøyaktig samme størrelse som jeanslappene. Så fester jeg med knappenåler uten hode, og stryker de på. Voala!

3 Favorittbuksa mi trenger hjelp

Her er en ødelagt jeansbukse som trenger å repareses.
Først klipper jeg vekk løse tråder i kantene. Så klipper jeg en lapp som dekker hele hullet godt. Siden hullet er i sømkanten for linningen og derfor vanskelig å feste, velger jeg å lage en lapp som går halveis opp på linningen. Se neste bilde!
Jeg forsterker øverste del av lommesømmen, for her blir jeansen ofte slitt og må repareres.
Nå syr jeg en siksak rundt lappen på vrangsiden. Det har begynt å bli slitt i toppkanten på lommen. Jeg bruker da PRONTY og stryker på fire lapper over toppen på lomme-sømmene på vrangsiden av buksene.
Slitte hull på jeans kan vi reparere på mange måter.
Her leker jeg meg litt med ulike sømmer og gull-overtråd. Jeg syr på retten, men bare nedenfor linningen. Stoppen og lappen skal synes! Det gjør ikke noe, men som oftest har jeg en lang genser eller skjorte, så den synes ikke likevel 🙂 Voala
Her er 3 ødelagte og slitte jeans reparert og klare til bruk.
Tre «nye! bukser, og spart mellom 1000 og 2000 kroner.

Spar miljøet ved å reparere ødelagte og slitte jeansbukser.

Miljøet blir spart for forurensing, for klesproduksjon er virkelig en av værstingene. Det brukes enorme mengder med sprøytemidler, både under dyrking men også rett før høsting av bomuld.

På en fullvoksen bomuldsplante er det noen spisse tagger, og det brukes sterke, giftige sprøytemidler på planten før høsting, for at disse skal løse seg opp. Da er det bedre med økologisk bomuld.

Jeg tenker med skrekk på hvordan grunnvannet blir rundt åkrene og på de som drikker av det vannet. Farging av stoffer og transport er to andre forurensningskilder.

Så lykke til med dine reperasjoner 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!