Del 7 – Hvor iallverden ble det av august? Nå er det midt i september alt! Jeg elsker august og september. Det er så mye som kan sankes, både i hagebruket og utenfor hagen. Her skriver jeg litt om noe av hagestellet; Grønnsaker, Hagebær og Frøsanking.
Gulrot og poteter
Gulroten trives godt under plasten. Den gir ly og varme til jorden. Du kan lese om hvordan jeg lager hulleplasten i Del 3, og hvordan jeg sår i Del 4.
Den løse kalksandjorda gir fine gulrøtter.
Det er bare herlig å kunne gå ut å ta opp ferske poteter til middagen.
Glattbldet Persille
Glattbladet persille er mildere på smak enn Kruspersille. Jeg bruker den mye som krydder.
Nå er det tid for å høste Persillen. Når den er tørket kan jeg bruke den i et blandingskrydder som heter Persillade.
Jeg legger den i tørka i 5 -6 dager. Det er viktig at stilken også blir helt tørr.
Det er lett å rense stilken vekk fra bladene når den er helt tørr. Noe legger jeg på glass, og resten vakumpakker jeg. Den skal lagres mørkt og tørt. Da holden fargen seg fin og tørr.
Persille er 2-årig. Jeg her spart et lite plantefelt, for å prøve å produsere frø til neste år. Resten av feltet graver jeg opp og fyller med Bokasji.
Dill er ettårig, en jeg vet ikke om frøene blir modne nok før jeg må reise fra hagebruket. Skal prøve å plukke inn buketter og henge til tørk inne, så får vi se til neste år.
Frøsanking i hagen
Kamille
Siste rest av Kamillen plukker jeg med stilk, så grovrenser jeg blomstene og får hundretusen frø.
Sukkererter
Jeg lar noen belger med Sukkererter få vokse seg ferdig. Så plukker jeg ut ertene og lar de ligge på et fat til de tørker.
Reddiker
Noen reddiker har også fått lov til å vokse opp, og nå er det fine belger med frø. Jeg plukker dem ut av belgene og legger dem til tørk.
Frøsanking av Sukkererter, Reddiker og Karve. Klare for neste års såing.
Hagebær
Disse store nettene hindrer fuglene fra å spise opp ripsen.
Det ble nok rips til både gele, saft og vin.
I år plukket jeg en liter godt modne Stikkelsbær.
Solbærsaus og vin.
Rett utenfor hagegjerdet vokser tyttebærene.
Annet i hagen
Humlekonglene er klare for høsting.
Jeg lar alltid rabarbraen få stå utover høsten, slik at røttene ikke utarmes. Nå har jeg gjødslet. Bærbuskene må beskjæres snart!
Siste kommentarer