Del 6 Høstingen er i full gang 1. August

Del 6 -I dag har jeg plukket Blåbær, Multer og sanket vill Karve. I går plukket jeg Geitramsblomster og Mjødurtblomster og nå skal jeg plukke Sukkererter. Her kan du lese om hva jeg gjør for å ta vare på matvarene.

Vill Karve

Kamille

Sukkererter

Mjødurt og Geitrams

Plukker vill Karve.

Karve -Carum carvi, vokser vilt i stort sett hele Norge. Også her ute på øya ved polarsirkelen, vokser det Karve i veikanten, på gårdsplasser og ved slottemark. Den tilhører Skjermplantefamilien. Gulrot, Kruspersille og Karve tilhører også Skjermplantefamilien. Men det fins også svært giftige planter i denne planteslekten, hvorav fire vokser vilt i Norge: Selsnepe, Hestekjørvel, Giftkjeks og Hundepersille. Under skriver jeg litt om tradisjonell bruk av Karve, og om hvordan den skiller seg fra lignende planter.

Spis kun planter du er helt sikker på! Helsenorge.no har laget en nettside med identifisering av giftige Skjermplanter. Søk det opp, umulig å lage link dit.

Lær deg forskjell på vill Karve, Hundekjeks (litt giftig) og Selsnepe og Giftkjeks (svært dødelig giftig)

Karve og hundekjeks

Her står Karven sammen med Hundekjeks.

Legg merke til at Karveplanten er lavere og frøene er rundere i formen med striper. Hundekjeks-frøene er mer avlange og har en dusk framme.

Når Karvefrøene er modne synes det godt at de er delt i to.

Vill Karve, tørket

Når jeg plukker Karve, drar jeg med hånden fra nederst på blomsterstilken og oppover, slik at frøene samler seg i hånden min.

Vill karve

Her er litt umodene karvefrø. Legg merke til stripene på frøet. Det lukter Karve hvis du knuser et frø mellom fingrene. Når frøene tørker på stilk blir de flatere og runde. De smaker sterkt Karve. Hele planten lukter Karve. Blomstene er svakt rosa og hvit.

Jeg legger frøene til tørk i en skål. De ligger slik et par måneder før jeg har de på et tett glass.

Karve blir faktisk bedre etter et års lagring, og holder seg i årevis.

Obs!
Den giftige Giftkjeks, har STORSVØP (se illustrasjon), rød og lilla FLEKKETE STILK, og har ROTTEN OG VOND LUKT når stenger og blad knuses. Foto: Helsenorge.

Rødflekkete stilk nederst. Foto: Helsenorge

Selsnepe vokser i sump, vannkanten, myr og fuktige grøfter, og har sagtannede blader. Selleriaktig grønnsaklukt, rot oppdelt i kammer med guloransj plantesaft når roten deles opp.

Sagtannede blader
Rot oppdelt I kammer

LIGG UNNA!

Kamillen blomstrer

Kamille sådde jeg i et lite bed tidlig i mai. Nå blomstrer den, men noe ujevnt så den må høstes etterhvert. Det er helt iorden, for den er tidkrevende å plukke, så det er fint å plukke etterhvert. Vær tolmodig 🌝!

Kamille

Plukk Kamillen helst på formiddagen.

Når solen står og steker hele dagen dunster mange gode stoffer bort.

Her er dagens fangst.

Kamilleblomster til tørking

Jeg legger blomstene på et stort fat og setter det et mørkt og tørt sted. Så glemmer jeg dem et par måneder.

Kamillen skal jeg bruke til å lage en blandingste til senhøsten og vinteren.

Sukkerertene er sprø og fine.

Sukkererter

Blomstene er så vakre!

Her er dagens fangst:

På de største ertene drar jeg av strengelen. Så er de klare for å spises, men de kan også fryses ned.

Når jeg skal fryse dem, forveller jeg dem slik: Legg dem et øyeblikk i lettsaltet vann og avkjøl raskt med kaldt vann. Så er de klare for fryseren.

Mjødurt og Geitrams har blomstret.

Det dufter så nyderlig når Mjødurten blomstrer. Den tilhører Rosefamilien. Her på øya er det ekstremt mye.

Denne planten har vært brukt i tusenvis av år som matplante. Den inneholder Salisylsyre, og har noe bakterie-hemmende egenskaper.

Bladene høstes før blomstring.

I år høster jeg blomstertoppene. Jeg plukker bare blomster med knopper på.

De skal jeg bruke til å lage «vaniljesukker» og te.

Geitrams -blomstene kan også brukes til te, pynt på maten m.m. Jeg skal bruke dem til å lage et hårskyllevann som er godt for hodebunnen.

Jeg legger blomstene på en duk på verandaen. Da forsvinner en del småkryp som har bodd inni plantene. Så legger jeg dem inn i den store tørka mi.

Her kan du lese mer om Mjødurt (Røysheim.no).

Til del 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!