diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
I år som i fjord startet jeg med lysgroing av settepoteter. Så kommer jeg over en interessant artikkel skrevet av Jana som er biolog. Hun har prøvd ut mørkegroing av potet og funnet ut at det er det beste til små hagebruk. Det er tydelig at Jana, som skriver dette, har god kunnskap. Jeg blir så overbevist at jeg bestemmer meg for å prøve.
Først legger jeg et lag med halm i bunnen av kassa. Vanner godt og legger potetene ned med litt avstand.
Så legger jeg et tykt lag med halm forsiktig over potetene og vanner godt før jeg flytter kassene inn
Potetene skal ligge til groing i ca 1 md. Det skal være romtemperatur i rommet i hvertfall de første 14 dagene. Jeg dekker kassene med to lag sort plast, fordi potetene skal ha det helt mørkt. Potetene skal tro at de ligger under jorda. Nå skal jeg følge med hver uke, og muligens sette kassene kjøligere siste uke før utplanting.
Jana forklarer det slik i artikkelen, (slik jeg forstår det): Poteten er en knoll som danner groer. Hvis groene er hvite kalles de Staloner. Hvite Staloner lager nye knoller, dvs nye poteter. Hvis groene blir grønne i tuppen blir de ikke til nye knoller men vokser opp over jorden til blader. 《Settepoteter får lyse groer når de ligger mørkt. Blir stilken utsatt for lys, får planten et signal: Her er det lys, du kom til overflate ! Her skal du ha blader, men ikke røtter og utløpere ..》, skriver Jana.
Jana fikk 10 liter potet av 2 Settepoteter i forsøket sitt i Bergensområdet. Det er imponerende. I år skal skal jeg også gjøre lignende forsøk på polarsirkelen.
Artikkelen finner du her: hagebonden.no
Siste kommentarer