diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Del 3 Denne uka klargjøres åkeren for potet og gulrot, og jeg finner fram dyrkingsbøtter for tomat.
Men…….»De satt attmed naustveggen i vårsola og tok en kollekvint og hilste våren velkommen for fjerde gang.» Sit. Arthur Arntsen.
Været skifter fort her på Helgeland. Eller som en dame i Træna sa: Her kan det være 5 sorter vær på en dag (sol, regn, snø, vind og stilla). Og slik har det vært mange ganger hver dag denne uka.
Denne uka skriver jeg i tillegg om:
Hvilke planter passer sammen og hvilke er uvenner
I år skal jeg så gulrot på en del av åkeren som jeg hadde potet på i fjor. Det er ikke tele i jorda, Det er lette snøfiller i lufta, men ikke tele i jorda, så nå spar jeg opp litt mer potetland.
Brett plasten dobbelt og snurr den på planken. Jeg slår hull med ca 10 cm mellom, på alle fire sidene.
Det snør stadig vekk, så jeg venter med å så. Jeg legger på en vekstduk over både potet og gulrot åkeren, for å beskytte og varme opp jorda.
For en tid tilbake dyrket jeg masse tomater i drivhuset om sommeren. Siden vi ofte er borte en tid på sommeren, måtte jeg ha et enkelt vanningssystem. Det ble slik:
Det stoffet jeg har klipt opp, trekker vannet oppover til jorda. Jeg kjøpte en stor rull for lenge siden av forhandler for gartneri. Det er laget av resirkulert tekstilmateriale.
Her står det mange gode tips for hvilke planter som trives sammen og hvilke som ikke gjør det. Det eneste jeg husket fra andre sammenhenger er at gulrot og purre er bestevenner, og de bør plantes annenhver rad. 😀
Vi har stort behov for å forbedre jorda for grønnsakdyrking. Varmkomposten vår fjernet vi for et par år siden, og innholdet fordelte vi på rabarbraen, bærbusker og i blomsterbedet. Gjett om rabarbraen likte det! Nå lager vi en ny kaldkompost for matavfall og gressklipp.
Komposten får et lokk som passer og jeg legger en stein på toppen. Ved siden av komposten har jeg en kasse med tang og en kasse med jord, til å strø med.
Når komposten er full, lager jeg et nytt hull ved siden av.
Før 90 tallet var det ikke noe renovasjon her. Alt matavfall ble kastet ut , et sted i nærheten av huset. Fuglene spiste det de ville ha, og den lille resten som ble igjen, ble til kompost. Her på øya finnes det ikke rotter eller mus.
Værre var det med hermetikkbokser og glass, det ble som oftest senket ned ute på havet. Plast og alt som kunne brennes ble brent, enten i stueovnen eller på fjæra.
Bilvrakene, kjøleskap, hvitevarer og brunevarer hopet seg opp rundt omkring på øya. Når det ble vrakpant på biler organiserte noen en bilinnsamling, og over 20 bilvrak ble fraktet fra øya i en lastebåt.
Etter at renovasjonen kom igang på starten av 90 tallet, ble det i denne kommunen redusert avgift på renovasjon, hvis man hadde egen varmkompost. Det måtte være varmkompost fordi mus og rotter ikke skulle komme til. Her fantes det ikke rotter og mus, likevel måtte vi ha varmkompost.
De siste 10 årene er matavfallet samlet i grønne poser, plast i blå poser og levert sammen med restavfall. Dette sendes til søpleplassen i Mo i Rana, 5 timers reise herfra. Fantastisk er det at det nå også samles inn alt annet søppel fire ganger i året.
Men matavfallet vil vi nå ta rede på selv, for vi trenger å forbedre jorda!
«Mai kulde gjør bondens lader fulde!«
Siste kommentarer