Så setter vi poteter 😊

8.mai 2023 er det klart for å sette poteter. Gradestokken går over 10 grader, og jorda er varmet noe opp. Litt høytidsstemt bærer vi kassene ut for å se om mørkegroingen har gitt resultater.

Hvite groer på potetene

Potetene har ligget fuktig og mørkt under halmen. Og det har gitt resultater.

Potet med hvite groer

Groene er lyse og noen ganske lange. Dette lover godt!

I fjor så groene slik ut:

3 forsøk med poteter

1. Potet på friland

I dette forsøket prøver jeg å bygge opp jorda til å bli mer næringsrik. Jorda på åkeren virker død, det er lite mark og svært mye kalk. Tidligere i år fjernet jeg jorda, og la lagvis kvist, tang, jord, halm, kompost og jord.

Potetene blir satt med groene horisontalt. Vi la hvit vekstduk over potetlandet for å holde på varmen i jorda etter setting.

2. Potet i plantekasse

Først legger jeg et tykt lag med halm rett på gresset, og setter deretter to plantekasser oppå hverandre. Jeg leste om Jana i

Hagebonden.no

og hun fikk 10 liter potet av to settepoteter i en kasse på 1 m2. Vi setter 6 poteter i plantekassa som er 120 cm X 80 cm.

Jana bygde opp lagene i kassa slik:

Jeg har lagt opp plantekassa så tilnærmet dette som mulig. I stedet for matkompost og hønsegjødsel bruker jeg gresskompost og godt kompostert hønsegjødsel. Og jeg bruker fersk kugjødsel i stedet for kukompost.

Til høsten skal jeg måle opp hvor mange poteter som avles ut av 6 settepoteter I plantekassa.

3. Poteter i halm

På nettet har jeg lest mange i interessante artikler om potetdyrking uten å grave. Siden jeg har endel settepoteter igjen + et egnet område vil jeg prøve dette. Ofte står det at man skal legge papp i bunnen, men jeg jeg bruker et tykt lag med halm i stedet.

Under dette gresset ligger nedenfra: Halm rett på gresset, jord, po7tet, kompostjord og kugjødsel, halm og gress. Er det virkelig mulig å få potetavling så enkelt ? 😮

Gamle potet-grev

Et grev er et nyttig redskap til å lage renner før vi setter poteter. Vi bruker også grev når vi tar opp poteten på høsten.

Dette grevet har hjemmelaget skaft, og spissen av grevet er nedrundet av slitasje.

Skaftet er festet med en skrue som kile.

Det andre grevet satte vi fast til skaftet med en trekile.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!