diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Fredag 5.mai 2023 er det såtid ute i hagebruket vårt. Gulrot, Vill-karve og Kamille sår jeg først, de tåler det kjørlige vårværet som vi har i år. De siste nettene har temperaturen gått ned mot 0 °C, og bare 7-8 °C om dagen. Etter såing legger jeg vekstduk over beddene.
Bakerst i beddet har Villøken jeg plantet i fjor kommet opp igjen. En rad foran har jeg sådd Villøk fra frø jeg plukket i fjord. Bare 3 Hvitløkplanter har kommet opp, så jeg sår Kamille i hele resten av dette beddet.
Her har jeg sådd 3 renner med Vill-karvefrø. Karve er en toårig urt. Det første året gror det opp Karvekål, som er deilig å bruke i suppe.
Neste år kommer blomsterskjermen og frøfruktene som brukes til krydder. Karvekål ligner på blader fra andre arter i Skjermplante-familien som er giftige. Karvefrøene kan jeg plukke i naturen, men det er tryggest å høste Karvkål fra egen såing.
Jeg leste at man kunne legge frøbåndene i vann et par dager, for så å tørke dem før man setter dem ut. Jeg gjorde det nok ikke riktig for 5 meter frøbånd ble til knappe 4 meter.
Kalkjord, tang, kalkjord, kugjødsel, jord og deretter såing. Godt vannet i gulrotbeddet. Våren er en spennende plante og såtid!
Siste kommentarer