Spiselige vekster om våren

28. april hadde vi besøk av André Larsen (kokk), og han var interessert i ville spiselige vekster som vokser her på Nordnesøy på tidlig vår. Dette inspirerte meg til undersøke hva som kan høstes fra naturen her på denne årstiden.

André bøyde seg ned og plukket et blad fra plenen, og spurte: Hva er er dette? Vi smakte på det, men jeg visste ikke hva det var. Nå vet jeg! Det er:

Engkarse i plenen

Bladet vi smakte på var de første rotbladene til Engkarse. De er runde og rødlige før stilken og de spisse bladene vokser fram. 3. mai er stilken kommet fram og blomsterknoppene er snart klare til å blomstre. Plenen er full av Engkarse og den spretter opp høyere enn gresset. Nå settes snart gressklipperen igang så det haster med å plukke noen.

Engkarse  er en spiselig vekst
Denne Engkarsen med blomsterknopper skal tørkes.

Engkarse smaker litt av pepperrot og sennep. Den er god i salat når den er fersk, til Pesto og er super til garnityr for eksempel på ost m.m. Bare fantasien setter grenser for denne C-vitamin- holdige veksten. Jeg har lagt noen til tørk for å se hvordan den egner seg til tørking.

Du kan lese mer om Engkarse her.

Vill-løk

Helt fra vi flyttet til Dyrekra på Nordnesøy i 1993, har vi vært observante på denne løken, som spretter opp av jorda tidlig på våren. Men det har bare blitt til at jeg har tygget på et blad en gang i blant på våren. Nå er jeg blitt mer nysgjerrig på denne smaksrike løken som vokser rett utenfor huset vårt.

Vill-løk er en spiselig vekst som trives helt opp til Troms fylke.
Vill-løken vokser opp i tuer før gresset .

I dag har jeg høstet endel Vill-løk blader og lagt til tørking. Jeg vet ikke om det er Vill-løk (Allium olerasium) eller Strand-løk ( Allium vineale), men smak og spiseligehet er omtrent det samme. Hele planten kan brukes: Blader på tidlig vår, nye blader høst, ŕot løken, stengler og de sprø knasende fruktene som kommer etter blomstring i august. Vi vet at vikingene også brukte denne smaksrike løken. De tok med Vill-løk til Island og dyrket den der.

Høstet Vill-løk

Nå skal jeg tørke Vill-løk i tørka mi, for å se om den lett kan konserveres og om den beholder smak ved tørking. Arter i løkfamilien innholder Vitamin C, Kalium, Magnesium, Kalsium og Jern i følge Rolv.no.

Her beskriver rolv.no Vill-løk.

Her er Vill-løk og Engkarse lagt i tørka.

Trøffeltang

André lærte oss hvordan vi finner denne fantastisk algen. Den vokser som en parasitt på Grisetang. Trøffeltang har en mild smak av hvit trøffel og salt, og er et smaksrikt krydder.

Trøffeltang er en spiselig vekst.

Trøffeltang er en svært aromatisk alge som egner seg godt som krydder. Jeg har lagt noen til tørk, og skal lage trøffeltangsalt. De er også gode å bruke rå. Spennende krydder!

Trøffeltang trenger høy temperatur og lengre tid i tørka for å bli knasende tørr. Den skal mortes til finmalt krydder.

Du kan lese mer om Trøffeltang her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!