Spirer, frø og vekster, vår på Helgeland 19. april 🌝

Del 1

I dag var det 20 grader C på Nordnesøy ved polarsirkelen. Plantene gror så vi kan se forskjell for hver dag som går. Jeg har tatt et overblikk over spirer i hagen denne vårdagen 19. april. Som vanlig satser jeg mest på spiselige vekster. Det er så utrolig gøy å bidra til egen «matauke».

Gressløk

Gressløken er allerede blitt 15-30 cm.
Den står rett ved inngangen, og er lett å få tak i når jeg trenger den.

I dag spiste vi potetmos med nydelig gressløk fra hagen. Dette er en spesielt kraftig sort gressløk.

Jordbær

Avleggere fra fjorårets utløpere, har fått egen potte og god plantejord. Nå skal de stå i ro og få gode røtter før jeg planter de ut i hagen.
Plantene må settes utenfor drivhuset når det er sol, derfor står de i en kasse som er lett å bære ut. I dag ble det raskt 45 grader C der.

Sørpå var det tele i jorda når vi reiste nordover, men jeg klarte likevel å skrape opp noen utløpere som jeg hadde plantet der i fjor. På Nordnesøy var det ikke tele i jorda.

Rabarbra, rips og solbær.

For en uke siden var det ikke tegn til liv i rabarbra-bedet. Nå starter bladene å sprette ut.
I dag har vi beskjært rips- og solbærbuskene. Over 30 kg avling i fjor. Rabarbrabedet i forgrunnen.

Jeg fjerner alle greiner som henger nedover i kantene, for da blir det enklere å klippe gresset under buskene. Både rabarbraen og bærbuskene trenger gjødsel nå.

Det spirer og gror

Hummelbusken spirer
Humlebusken har våknet, og kommer med mange nye skudd. Tro om det blir nok til ølbrygging i år?
Peppermynte har begynt å spire
Peppermynten har fine nye blader.
Rosenroten har kommet med fine nye knopper, den står i blomsterbedet og er nesten kvalt av andre planter.

Så frø, dill og glattbladet persille

Jeg har sådd dill og glattbladet persille i såbrett.
  1. Fordel jord utover på såbrettet.
  2. Vann forsiktig men godt.
  3. Dryss frøene fra en hel frøpakke utover.
  4. Dryss og fordel jord over og klapp litt forsiktig på jorden.
I det vanntette karet legger jeg duk som absorberer mye vann. På oversiden er det gjennomhullet plast. Så setter jeg såbrettet oppi.
Kassene setter jeg oppå hverandre på et varmt og mørkt sted.

Når frøene spirer, etter en uke eller to, flytter jeg kassene til et solrikt sted.

Vill løk og hvitløk-spirer.

Vill løk vokser opp før gresset i hagen. Nå når det er vår, er den på sitt beste.
Jeg har flyttet en del villøk til et pallebedd. Er spent på om jeg får til å temme og dyrke den. Vikingene dyrket vill løk.

Les om biskopen som tok med seg vill løk fra Norge til Island for 1000 år siden.

Hvitløken jeg satte ned i oktober har vokst opp i vinter. Jeg satte den sikkert ned for tidlig, men jeg planlegger å la den stå der og se om den vokser videre. Så setter jeg ned noen nye fedd ved siden av dem.

Sukkererter, kamille og løpstikke (kjærlighetsurt).

Sukkererter spirer inne før jeg planter dem ut
Sukkererter legger jeg til spiring. Vann ertene, og la de ligge i et par millimeter vann. Jeg dusjer også litt vann på toppen hvis de blir tørre. Noen hvitløkfedd står også til spiring, og de har allerede fått noen røtter.
Kamille plukket jeg til te i fjor. Noen har jeg spart for å dyrke i år. Jeg legger de tørre frøblomstene i en plastpose i fryseren et par dager. Da tror frøene at det har vært vinter og de blir klare til å sås ute. Les mer om stratifisering av frø her.
Løpstikken er høste-klar. De nye skuddene er saftige og milde på smak. Og de kan fint brukes allerede.

Navnet Løpstikke kommer fra det tyske navnet Liebstöckel. Så egentlig er det en kjærlighetsurt. Den kalles også noen steder for Maggiurt, på grunn av den buljonglignene smaken.

Til Del 2, 26. april

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!