diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Publisert 5. juli 2023 av inger
Rabarbra er en trofast staude som kommer tilbake år etter år, til og med om den ikke får noe som helst stell. Men ønsker du å høste mye fra Rabarbraplanten din så kan du med noen enkle grep øke volumet til det dobbelte av de samme plantene.
Bildet ble tatt 13. mai, etter at jeg er ferdig med å luke og gjødsle. Jeg luker før jeg gjødsler. I år fikk Rabarbraen tang, jordkompost og oppblandet Bokashivann. Plenklipp og kukompost er også fint å bruke. Deretter ettergjødsler jeg med Bokashivann i slutten av mai.
Det er også viktig å huske på å fjerne blomsterknopper med en gang de viser seg utover i juni. Det sies at Rabarbraen skal høstes før St.Hans, fordi den blir treen (trefiber i stilken) etter 24. juni. Men på Helgeland går det fint å høste noe senere også.
At Rabarbraen krever gjødsel visste generasjonene før oss. Derfor plasserte de gjerne Rabarbraen i nærheten av utedoen, eller nær der de kastet matavfall.
4. juli har jeg hovedinnhøsting
Tidlig på morgenen drar jeg opp Rabarbraen, de ytterste stilkene først. Jeg bruker kniv til å slå av bladene og rotstilken nederst.
Jeg kutter opp Rabarbraen i 1 cm biter og legger 500 g i hver pose og putter det i fryseren. Da har jeg passe porsjoner til suppe, syltetøy, Rabarbragrøt og saft.
Moren min fortalte at før fryserens tid, kuttet de opp Rabarbraen og la den på glass i rent vann. Det skal jeg prøve ut.
Jeg lar noen stilker stå igjen på rota. Så renser jeg bedet for brune blader og ugress. Nå er det fint å legge på plenklipp eller lignende for å hindre ugresset og for å gjødsle.
Ingredienser:
250 g rabarbra
1 l vann
1,5 dl sukker
2 ss potetmel
3 ss kaldt vann
Gjør slik:
Ha rabarbra, vann og sukker i en kjele, og kok det til rabarbraen blir myk (fra 5 til 15 minutter). Mos rabarbraen litt hvis den ikke løser seg opp. Ta kjelen av platen.
Bland potetmel med litt kaldt vann og tilsett i kjelen under kraftig omrøring. Kok så vidt opp igjen.
Server suppen lunken eller kald, gjerne med en kremdott.
Kategori Dessert, Hagebruk, Matoppskrifter Merkelapper Rabarbragrøt
Opphavsrett © 2024 · Alle rettigheter tilhører · DIY bærekraft
Tema: Natural Lite av Organic Themes · RSS Feed
Siste kommentarer