Trives Jordskokk i arktisk strøk?

Nå skal jeg prøve ut om jordskokken trives på 66′ 33° nord. I dag har jeg plantet jordskokk på Nordnesøy. Den 17. april 2023 kom de i jorda. Her viser jeg hvordan jeg gjorde det:

Solrik og lun plass for jordskokk

Først finner jeg en sørvendt solrik plass. Foran lillehytta er det lunt, og her gjør det ikke noe om den forviller seg, noe den har en tendens til å gjøre!

Her har jeg fjernet torva, og flyttet jorda over på plast. I bunnen legger jeg kompost før jeg flytter jorda tilbake i bedet.

Her er jordskokk plantet i jorda.

Jeg planter jordskokken i tre render, 5-10 cm dypt. Før jeg legger jorda over, vanner jeg med litt temperert vann.

Jordskokk bedet er klart.
Her er bedet klart, og jeg gleder meg til å se hvordan Jordskokken vokser utover sommeren og høsten 😊

Fakta om Jordskokk

(Heliantus tuberosus) er det latinske navnet på denne knollen, og planten tilhører Solsikkeslekta i Kurvblomstfamilien. Jordskokk er flerårig, den blir 2-3 meter høy og blomstrer med gule blomster sent på høsten. Stengler og bladverk visner ned om vinteren.

Populær knoll

De siste årene har denne rotknollen virkelig fått en renessanse. Vi kan takke både dyktige kokker og nysgjerrige bønder for dette. For kokkene er det særlig smaken som er interessant: Nøtteaktig trøffelsmak som også minner om Artisjokk. Den kan spises både rå, kokt og stekt, og smaker svært forskjellig utfra måten den er tilberedt. Jordskokk er lett å dyrke. Den er nøysom og overvintrer ute ned til -30 °C. Fantastisk at den kan høstes også tidlig på våren, før den setter nye skudd.

Historisk om Jordskokk

I Norge ble Jordskokk tatt i bruk lenge før Poteten, men også denne knollen stammer fra Amerika. Historien forteller om franske nybyggere i Nord Amerika som overlever en sultvinter ved å spise jordskokk. Jordskokk ble oppdaget av europeerne i 1605 i Massachusetts, hvor indianerne hadde dyrket dem i århundrer. I Norge blir jordskokk omtalt i den første hagebruksboka Horticultura, som kom ut så tidlig som i 1694. Poteten blir ikke populær før først på tidlig 1800- tallet.

Innhold

Knollen inneholder ikke karbohydratet stivelse, men er rikpå kostfiberet inulin (obs. ikke forveksl med insulin). Den inneholder også B-vitaminet Folat, noe C-vitamin og Mineralet Kalium. Jordskokk har et lavt fettinnhold og er en kilde til protein.

I følge frukt.no bidrar Protein til vekst i muskelmasse. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Frukt.no

Jordskokk- Wikipedia

Havenyt.dk

error: Content is protected !!