Berømte, gode «RUTH’s Krinalefser» med og uten melk.

Svigermor Ruth bakte 1000-vis av Krinalefser og sendte dem til lefseglade rundt i hele landet vårt.

Bakeprosessen

Krinalefser stekes i to omganger, først kjevles leivene ut svært tynt og stekes på en side på takke. Deretter smøres Ryet på med et spesielt redskap som heter Krine, og lefsa tørkes og brunes i stekovn med grillfunksjon. I gamledager ble Krinalefsa brunet på steketakka etter at den var tørket i ovnen.

Skriv gjerne en kommentar til oppskrift eller fremgangsmåte under, så hjelper du til med å holde tradisjonen med å bake Krinalefse i live.👍

Krinalefser uten melk

Jeg har nå forsket meg fram til Krinalefse uten melk også, fordi vi har melkeprotein-allergi i familien. Den oppskriften passer også for de som er Laktoseintolerange. Men jeg anbefaler å bruke oppskriften med melk for alle som tåler det, fordi den er lettere å arbeide med og lettere å bløyte før bruk. Ingredienser til «Krinalefse uten melk» står nederst i artikkelen.

Viktig å merke seg:

Det må beregnes en hel dag når man skal bake 60 lefser. Derfor anbefaler jeg å bruke halv eller kvart porsjon av oppskriften, sælig dersom du ikke er så vant med å kjevle.

Obs. 1: Alle ingredienser bør være temperert, ca 20 °C når deigen blandes.

Obs. 2: «Siktet Rug» som skal brukes i lefsa er ikke det samme som «Fin(malt) Rug»! Finmalt Rug kan brukes sammen med Hvetemel til utbaking av Leivene.

Utstyr for å lage Krinalefser.

Glatt kjevle, Smårutet kjevle, Krine (redskap til å smøre på ryet), Spø (til å løfte de tynne leivene), Steketakke, Stekovn med grillfunksjon

Oppskrift på Krinalefse 60 stk

Ingredienser til leivene:

1,5 kg Hvetemel

1/2 kg Siktet Rug

1 god ts Hjortetak

200 g Margarin

300 g Sukker

10 dl Helmelk

1 boks Seterrømme

Slik gjør du:

Smuldre Margarinen i melet. Tilsett Sukker og Hjortetakk. Varm melken litt med rømmen i, før du blander deigen raskt sammen.

Del deigen opp i

ca 66 gram pr leiv.

Jeg veier alltid opp leivene!

Slik baker jeg ut leivene:

Jeg bruker en blanding av Hvetemel og Fin Rug til utbaking.

Tips! Bak ut og stek ca 15 leiver av gangen, resten av deigen holdes kjølig.

Lag først 15 boller, hver på 66 gram.

1 Lag først 15 små boller.

2 Kjevl ut bollene til leiver på ca 15 cm, snu leiven og legg de med kjevlesiden ned, og legg litt mel imellom. Bruk glatt kjevle.

3 Så kjevler du ut leivene til ca 30 cm med rutete kjevle, og steker en og en på takke. Ikke stek på den siden det nå er kjevlet på.

4 Leivene skal være myke, med små brune prikker under når de er ferdige. De skal ikke brunes.

5 Leivene legges til avkjøling oppå hverandre under et lokk.

Ingredienser til Ry

20 Egg

8 dl (700 g)Sukker

300 g Potetmel

1 liter Helmelk

4 ss Lys Sirup

( 1 ss Vaniljesukker)

1-2 strøkene ss Hjortetakk Ca 1,5 kg Hvetemel, + mel til passe røre.

1 Pisk egg og sukker godt til eggedosis.

2 Løs opp Sirupen i varm melk.

3 Sikt alle tørre ingredienser i eggedosisen vekselvis med melken. Pisk godt i røra.

4 Hvis du lager stor porsjon er det lurt å piske litt i røra av og til under Kriningen.

Røra skal være så tykk at den er lett å smøre utover leivene.

Prøv den på en leiv, og hvis den ikke flyter utover på leiven når du lager mønsteret er den passe.

Å krine lefsa

Skjær rundt leivene før Krining, bruk et lokk på ca 27 cm som mal. Det vil da bli enklere å Krine = å smøre Ryet på. Dersom leivene er tynne og sprø i ytterkant, unngår du da å få smuler av det i krinet.

1 Fordel en stor skje med Ry på leiven på den siden som ikke den er stekt på.

2 Fordel Ryet med Krina godt, også ut i kantene.

3 Lag mønster i Ryet med Krina rett før du setter den i ovnen.

4 Steikes i komfyr med grill. Grillen skal være på under stekinga. Still ovnen på 250 – 300°C. Snu gjerne lefsa 180 grader for å få jevnere steking på toppen. Steik til Ryet/Krinet er tørt og har fått en passe brunfarge. Skru ned temperaturen på ovnen og la døra stå litt åpen mellom lefsestekinga, da holder grillen jevn temperatur under stekinga.

5 Legg leivene med krinet ned oppå hverandre, med et stekebrett inni et kjøkkenhåndkle/ putetrekk som press på.

6 Til kvelds legges lefsene om (luftes). Legg en og en med rettsiden opp og 2 kg press på steikebrettet.

Bløyt lefsene

Lefsene bløytes forsiktig under lunkent rennende vann på begge sider, og legges inni et fuktet håndkle. Imens de bløytes, blander du sammen smør, sukker og kanel. Smør lefsene og brett i to. Skjær så lefsene i fire biter.

De kan oppbevares tørt i f.eks en kaketine i hvertfall et år.

Ferdig bløyta og smurte lefser er fine å fryse.

Krinalefse smaker spesielt godt med Hvitgomme på.

Oppskrift på Hvitgomme/Kvitgomme

60 Krinalefser uten melk

Ingredienser i leivene

1,5 kg Hvetemel

1/2 kg Siktet Rug

1 god ts Hjortetakk

200 g melkefri Margarin 300 g Sukker

2,5 dl Outly Crème Fraîche

2 ts Eplesider Eddik

5 dl Gryr Kokosfløte

5 dl (fet)Havremelk Barista

Ingredienser I Ryet

20 Egg

700 g Sukker

300 g Potetmel

5 dl Gryr Kokos fløte

5 dl Kokosmelk

4 ss Lys Sirup

1-2 strøken ss Hjortetakk

1 god ts Eplesider Eddik

1 ss Vaniljesukker

ca 1,5 kg Hvetemel- + mel til passe røre

Bruk samme fremgangsmåte som beskriver over.

Denne lefsa er tung-bløyta, det vil si at den må bløytes 2 -3 ganger. Lykke til!

6 Kommentarer på “Berømte, gode «RUTH’s Krinalefser» med og uten melk.

  1. Oppskriften uten melk er det brukt havre melk. Jeg tenker på å bruke alpro soya melk uten sukker (rød). Har du noen erfaring med soya melk?

    • Hei igjen! Nei, jeg har ikke brukt soyamelk. Anbefaler å prøve det på en liten porsjon, for å se om det går greit med brøyting av lefsa etterpå. Gi gjerne tilbakemelding hvordan det gikk. Jeg bruker Oatly Barista, grå kartonger, fordi de innholder også litt fett fra Rapsolje.

    • Hei igjen! Jeg trodde at Hornsalt trengte syre (Eplesider Eddik) for å heve, men nå har jeg funnet ut at det bare er Natron som trenger syre. Derfor er det ikke sikkert at det er nødvendig, men jeg har ikke bakt melkefrie Krinalefser uten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!