Bak brød i langpanne og få mindre oppvask

Deilige brød til hverdag og helg kan du enkelt bake i langpanne.

Her er to gode oppskrifter på brød i langpanne:

8 tradisjonelle brød eller 4 brød som kan varieres i det uendelige

Hvis alle hadde visst hvor enkelt det er å bake hverdagsbrødet selv, tror jeg flere hadde gjort det!

Pris for 1 Brød 2024 ( uten tilbud på produkter)

3,5 kg Hvetemel 50kr + 1 kg Sammalt hvetemel grov 16,50 + 3 pk Tørrgjær 13,40 + ca 146 g Sukker 3,90 + Kruskakli og Salt ca 1 kr= 84,80 kr ÷ 8 brød = 10,60 pr Brød.

Lager lite oppvask

Med denne metoden blir det lite oppvask, og heldigvis er det sånn at mens deigen hever og brødet steker, kan man gjør noe annet! Samlet sett bruker man ikke mange minuttene på jobben, men det krever at man er hjemme, ihvertfall mens brødene steker.

Utstyr:

Stor bakebalje til deigen, bakepensel og et rent kjøkkenhåndkle. 2 dype stekebrett til 8 brød, eller 1 dypt stekebrett til 4 brød, samt en fryser og brødposer må også til.

Her er oppskriften på 8 hjemmebakte brød i langpanne med melkefrie alternativ.

ca 3,5 kg hvetemel ( klem på posen, og hell ut ca mengde)

1 kg Samalt hvete Grov

ca 3 dl Kruska Kli

En håndfull lettkokt havregryn

2 ss salt

8 ss sukker (Hjelper til så brødet ikke smuler)

3 poser tørrgjær

Litt over 3 liter lunkent vann til passe deig.

Smør til pensling, gjerne melkefritt.

Stekes ca 1 time på 200 grader C

brødene må heve i minst 2 timer
Bruk en hånd og bland sammen alt det tørre, bland så inn vann til passe deig.
Dryss litt mel under deigen, og litt på toppen. Bruk mel også til å fjerne deigen på fingrene.
Legg et håndkle over og la deigen heve i minst 2 timer, men den kan godt stå lenger.
Det er viktig å kna deigen godt ( 2-5 min.) etter heving. Da hever brødet godt!
Til 8 brød; del deigen i 2 og legg det ene deigemnet tilbake i brødbalja (deigtråget).

Form en rund kake av det andre deigemnet og del det deretter i 4 med en kniv.
Form brødene.
Jeg legger 4 brød i langpanne med penslet smør på sidene av brødet.
Smelt ca 1 ss smør i det dype stekebrettet, smør bunn og sider med smøret.
Smør etterhvert mellom brødene som legges på brettet.
La brødene heve under et klede, og sett det på et varmt sted uten trekk.
Nå kan de neste brødene bakes ut, men sett de til heving på et litt kjørligere sted.
brødet i langpanna er ferdig hevet
Nå er brødene ferdige til å settes i ovnen.
Her steker 4 brød i langpanne i ovene
Stekes midt i ovenen.
Smør over alle de varme brødene med Soft eller melkefritt smør,
Pensle brødet med smør mens det ligger i langpannen
og pensle deretter smøret jevnt utover med en pensel.
Voilá!

Jeg lar brødbalja stå i vann en stund, da er det enkelt fjerne mel- og deigrestene med hånda.

Vri godt med vann fra kjøkkenkluten på bakebordet og la det stå en stund, da løser melet seg opp av seg selv, og det blir enkelt å gjøre rent bordet.

4 gode brød

1,5 kg Hvetemel

0,5 kg Sammalt hvete Grov

4 ss toppet med Kruska Kli

Fyll på med ca 4 dl diverse melrester, eks : siktet rug, havremel, gresskarfrø, sesamfrø m.m. bruk det du har og eksprimenter 🙂

4 ts salt

En liten håndfull sukker

2 poser tørrgjær ( tilsvarer 100 gram gjær)

ca 1,5 liter lunkent vann ( fyll på litt og litt til passe deig)

Fremgangsmåte som beskrevet over.

La brødene ligger under et kjøkkenhåndkle til de blir kalde. Vi fryser halve brød i en pose, da har vi alltid ferskt brød når vi tar det opp fra fryseren.

Jeg var så heldig å bo i flere tiår på steder hvor alle bakte selv, derfor lærte jeg å bake på en praktisk måte som lager lite oppvask. Vi hadde ingen oppvaskmaskin på den tiden.

Der jeg bodde var det ikke mulig å få kjøpt ferske brød. Vi hadde to gutter som vokste opp med hjemmebakt brød, og det var både enkelt og raskt å lage åtte brød hver uke.

Vi kjøper store pakninger med mel, for å slippe å handle mel hver uke.

På 80-og 90 tallet kjøpte vi 10 kilospakker med 4 melposer, som var pakket inn i tykt gråpapir. Gråpapiret var av god kvalitet så det tok vi vare på. Det var fint å bruke som innpakningspapir. Vi pakket plastposer med fisk inn i papiret før vi la det i fryseren, og vi brukte det til å pakke inn julegaveesker som skulle sendes med posten. Nå er hvetemel posene plastet sammen i 8 kilospakker, og plasten går i plastsøppelboksen.

2 Kommentarer på “Bak brød i langpanne og få mindre oppvask

  1. Tusen takk for god oppskrift! Jeg snubla over den og er veldig fornøyd. Jeg baker nok disse flere ganger! 🙂

    • Takk for hyggelig tilbakemelding! 😊 Og Lykke til med videre bakst! Jeg varierer også med knuste linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og andre frø. Nå som vi er bare to i husholdningen, deler jeg brødene i to før jeg fryser dem. Da har vi alltid ferske brød. 🙂
      Inger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!