diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
8 tradisjonelle brød eller 4 brød som kan varieres i det uendelige
Hvis alle hadde visst hvor enkelt det er å bake hverdagsbrødet selv, tror jeg flere hadde gjort det!
Pris for 1 Brød 2024 ( uten tilbud på produkter)
3,5 kg Hvetemel 50kr + 1 kg Sammalt hvetemel grov 16,50 + 3 pk Tørrgjær 13,40 + ca 146 g Sukker 3,90 + Kruskakli og Salt ca 1 kr= 84,80 kr ÷ 8 brød = 10,60 pr Brød.
Med denne metoden blir det lite oppvask, og heldigvis er det sånn at mens deigen hever og brødet steker, kan man gjør noe annet! Samlet sett bruker man ikke mange minuttene på jobben, men det krever at man er hjemme, ihvertfall mens brødene steker.
Stor bakebalje til deigen, bakepensel og et rent kjøkkenhåndkle. 2 dype stekebrett til 8 brød, eller 1 dypt stekebrett til 4 brød, samt en fryser og brødposer må også til.
ca 3,5 kg hvetemel ( klem på posen, og hell ut ca mengde)
1 kg Samalt hvete Grov
ca 3 dl Kruska Kli
En håndfull lettkokt havregryn
2 ss salt
8 ss sukker (Hjelper til så brødet ikke smuler)
3 poser tørrgjær
Litt over 3 liter lunkent vann til passe deig.
Smør til pensling, gjerne melkefritt.
Stekes ca 1 time på 200 grader C
Jeg lar brødbalja stå i vann en stund, da er det enkelt fjerne mel- og deigrestene med hånda.
Vri godt med vann fra kjøkkenkluten på bakebordet og la det stå en stund, da løser melet seg opp av seg selv, og det blir enkelt å gjøre rent bordet.
1,5 kg Hvetemel
0,5 kg Sammalt hvete Grov
4 ss toppet med Kruska Kli
Fyll på med ca 4 dl diverse melrester, eks : siktet rug, havremel, gresskarfrø, sesamfrø m.m. bruk det du har og eksprimenter 🙂
4 ts salt
En liten håndfull sukker
2 poser tørrgjær ( tilsvarer 100 gram gjær)
ca 1,5 liter lunkent vann ( fyll på litt og litt til passe deig)
Fremgangsmåte som beskrevet over.
Jeg var så heldig å bo i flere tiår på steder hvor alle bakte selv, derfor lærte jeg å bake på en praktisk måte som lager lite oppvask. Vi hadde ingen oppvaskmaskin på den tiden.
Der jeg bodde var det ikke mulig å få kjøpt ferske brød. Vi hadde to gutter som vokste opp med hjemmebakt brød, og det var både enkelt og raskt å lage åtte brød hver uke.
Vi kjøper store pakninger med mel, for å slippe å handle mel hver uke.
På 80-og 90 tallet kjøpte vi 10 kilospakker med 4 melposer, som var pakket inn i tykt gråpapir. Gråpapiret var av god kvalitet så det tok vi vare på. Det var fint å bruke som innpakningspapir. Vi pakket plastposer med fisk inn i papiret før vi la det i fryseren, og vi brukte det til å pakke inn julegaveesker som skulle sendes med posten. Nå er hvetemel posene plastet sammen i 8 kilospakker, og plasten går i plastsøppelboksen.
Tusen takk for god oppskrift! Jeg snubla over den og er veldig fornøyd. Jeg baker nok disse flere ganger! 🙂
Takk for hyggelig tilbakemelding! 😊 Og Lykke til med videre bakst! Jeg varierer også med knuste linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og andre frø. Nå som vi er bare to i husholdningen, deler jeg brødene i to før jeg fryser dem. Da har vi alltid ferske brød. 🙂
Inger