Rengakake – smakfult tradisjonelt brød av bygg

Jeg ble nysgjerrig på dette brødet (matkakæ), fordi jeg så at det brukes mye byggmel i Rengakake. Bygg er kortreistmat som kan dyrkes over nesten hele Norge. I tillegg er dette et brød med hjortetakk/ hornsalt som hevemiddel og det holder seg lenge.

Her er ingrediensene:

Oppskrift på Rengakake – Bygg brød

Ca. 24 stk

10 dl Byggmel

6 dl Hvetemel siktes opp i bakebollen

2 ss Sukker

5 gode spiseskjeer (ca 150 g) Smør, smuldres inn i melet,

2 ss Hjortetakksalt/ Hornsalt, blandes med det tørre

Visp sammen:

5 gode spiseskjeer Rømme, Crème Fraîche, eller ingen av delene

ca. 6 dl Melk eller Havremelk

1 teskje Eddik, kan utelates,

_________________________________________

Bland alt sammen til en passe fast deig. Tilsett melk eller mel slik at deigen blir lett å kna. La deigen hvile i en halv time.

Stekes midt i ovnen på 250 °C i ca. 10 – 13 minutter, til de er lett lysebrune.

Tips for hvordan trille ut Rengakaka:

Start med å finne benkeplass som er mer enn 1m helst 1,20 m.

Jeg starter med å dele opp deigen i 2, tre ganger. Den deigbiten jeg da får, deler jeg i tre. Hvert deigemne må veie mellom 70 og 80 gram for å få 7 ringer.

Her triller jeg ut deigen til rengakake.

Det er lettest å trille ut noen emner halveis først. Legg merke til et de er tynne i den ene enden.

Så har jeg litt plast over deigen som venter, slik at deigen ikke tørker ut.

Fant ut at det var lettest å trille ut pølsen mot kun en ende. Så jeg starter å trille på venstre side av pølsen, og arbeider deigen mot høyre.

Så fester jeg enden i en sirkel med ca 2 cm diameter hull. Jeg skyver på sirkelen slik at den ruller seg videre opp. Noen ganger må jeg løfte litt på kaka for å få det til.

Til slutt løfter jeg den andre enden med begge hender og slenger de rundt i sirkelen.

Pass på at det er et hull i midten. Da blir brødet flatt etter at det er stekt. Snurr deigen løst på, for den trekker seg endel sammen.

Her er et utvalg av mine første Rengakaker. De første åtte ble klumpete og rare, men så løsnet det og ble enklere å trille. Hvis pølsen ryker går det greit å trille sammen endene.

Bakepapiret kan fint brukes om igjen.

Smør på brødet på den flate baksiden. Prøv deg fram med ulike pålegg, men tradisjonelt ble det brukt smør og ost eller salt kjøttpålegg.

Historien om Hornsalt

«Kjært barn har mange navn 🙂 «, kalles også hjorthornsalt eller hjortetakksalt og brukes som et slags bakepulver i for det meste flate bakverk.

Tidligere ble hornsalt laget av geviret til hjort, men trolig også fra andre horn. Det har vært brukt som hevingsmiddel i mange hundre år.

Vi finner oppskrifter med hjorthornsalt i en rekke gamle oppskrifter. Lefser, julebakst, kjeks og smultringer er noen eksempler. Hornsalt har fått et eget bakverk oppkalt etter seg : HJORTETAKK

Hornsalt produseres på Herøy industriparken i Norge. De lager over 23 tonn pr. dag, og eksporterer til hele verden.

I dag fremstilles hornsalt kjemisk, og ved oppvarming blir det spaltet til Co2, ammoniakk og vann. Dette gjør at deigen hever seg og og ofte får en sprø overflate.

Historien om Rengakake, bygg -brød

Rengakake er et brød laget av bygg og hvetemel.

Rengakaka stammer fra områdene rundt Rana kommune, Hemnes, Korgen m.m. i Nordland. Bøndene i områdene her dyrket mye bygg for flere hundre år siden, og derfor ble grov rengakake et godt tilskudd til kosten. Nå for tiden er den » et must» for den tradisjonelle julebaksten. Den kan bakes i ulike varianter: Grov rengakake med bare byggmel, og fin rengakake med nesten bare hvetemel.

Det fins 1000vis av ulike oppskrifter. Og i et gammelt ordtak heter det: Har du ei kjærring har du en oppskrift og har du to kjærringer har du to oppskrifter.

Håper du liker oppskriften min!

Min oppskrift er en blanding av Grov og Fin Rengakake. Du kan variere mellom ulike typer melk, rømme eller ikke rømme og forskjellige smør sorter.

Neste gang skal jeg prøve med Havremelk og melkefritt smør. Da blir det helt nødvendig og ha i litt eddik for at deigen skal heve. Jeg skal også prøve med litt anis som krydder, det har mannen min foreslått.

Det er spennende å forske ut nye oppskrifter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!