diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Jeg ble nysgjerrig på dette brødet (matkakæ), fordi jeg så at det brukes mye byggmel i Rengakake. Bygg er kortreistmat som kan dyrkes over nesten hele Norge. I tillegg er dette et brød med hjortetakk/ hornsalt som hevemiddel og det holder seg lenge.
Ca. 24 stk
10 dl Byggmel
6 dl Hvetemel siktes opp i bakebollen
2 ss Sukker
5 gode spiseskjeer (ca 150 g) Smør, smuldres inn i melet,
2 ss Hjortetakksalt/ Hornsalt, blandes med det tørre
Visp sammen:
5 gode spiseskjeer Rømme, Crème Fraîche, eller ingen av delene
ca. 6 dl Melk eller Havremelk
1 teskje Eddik, kan utelates,
_________________________________________
Bland alt sammen til en passe fast deig. Tilsett melk eller mel slik at deigen blir lett å kna. La deigen hvile i en halv time.
Stekes midt i ovnen på 250 °C i ca. 10 – 13 minutter, til de er lett lysebrune.
Fant ut at det var lettest å trille ut pølsen mot kun en ende. Så jeg starter å trille på venstre side av pølsen, og arbeider deigen mot høyre.
Pass på at det er et hull i midten. Da blir brødet flatt etter at det er stekt. Snurr deigen løst på, for den trekker seg endel sammen.
«Kjært barn har mange navn 🙂 «, kalles også hjorthornsalt eller hjortetakksalt og brukes som et slags bakepulver i for det meste flate bakverk.
Tidligere ble hornsalt laget av geviret til hjort, men trolig også fra andre horn. Det har vært brukt som hevingsmiddel i mange hundre år.
Vi finner oppskrifter med hjorthornsalt i en rekke gamle oppskrifter. Lefser, julebakst, kjeks og smultringer er noen eksempler. Hornsalt har fått et eget bakverk oppkalt etter seg : HJORTETAKK
Hornsalt produseres på Herøy industriparken i Norge. De lager over 23 tonn pr. dag, og eksporterer til hele verden.
I dag fremstilles hornsalt kjemisk, og ved oppvarming blir det spaltet til Co2, ammoniakk og vann. Dette gjør at deigen hever seg og og ofte får en sprø overflate.
Rengakaka stammer fra områdene rundt Rana kommune, Hemnes, Korgen m.m. i Nordland. Bøndene i områdene her dyrket mye bygg for flere hundre år siden, og derfor ble grov rengakake et godt tilskudd til kosten. Nå for tiden er den » et must» for den tradisjonelle julebaksten. Den kan bakes i ulike varianter: Grov rengakake med bare byggmel, og fin rengakake med nesten bare hvetemel.
Det fins 1000vis av ulike oppskrifter. Og i et gammelt ordtak heter det: Har du ei kjærring har du en oppskrift og har du to kjærringer har du to oppskrifter.
Min oppskrift er en blanding av Grov og Fin Rengakake. Du kan variere mellom ulike typer melk, rømme eller ikke rømme og forskjellige smør sorter.
Neste gang skal jeg prøve med Havremelk og melkefritt smør. Da blir det helt nødvendig og ha i litt eddik for at deigen skal heve. Jeg skal også prøve med litt anis som krydder, det har mannen min foreslått.
Det er spennende å forske ut nye oppskrifter.
Siste kommentarer