diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Rullekake er raskt og enkelt å lage, og den smaker aldeles nydelig. Du kan variere med ulike typer fyll; Syltetøy , Sjokoladesmørkrem eller annet du finner på! Lag den gjerne dagen i forveien, den blir bare bedre når den får trekt litt.
Høsten 1976 gikk jeg på Hustellskole i Arendal og da fikk jeg denne oppskriften som jeg har brukt utallige ganger.
Bunnen er egentlig en bløtekakebunn laget av eggedosis, litt mel og bakepulver. Sjekk hvor stor langpanne du har, og velg oppskrift:
Du kan også tilpasse langpannen med å lage brettekant på bakepapiret.
33 cm x 34 cm
4 Egg
8 ss Sukker
2 dl Hvetemel
1/4 ts Bakepulver
Stekes på 190 °C, 10- 12 minutter, midt i ovnen.
43 cm x 35 cm
5 Egg
10 ss Sukker
2,5 dl Hvetemel
1/2 ts Bakepulver.
Stekes på 190 °C, 10- 12 minutter, midt i ovnen.
Jeg visper Eggedosis av egg og sukker i minst 20 minutter, og imens slår jeg på stekeovnen og gjør klar formen som kaken skal stekes i.
Legg bakepapir i formen og pass på at kantene er brettet opp. Hvis jeg ikke har bakepapir bruker jeg matpapir som jeg smører med smør.
Når eggedosisen er ferdig visper jeg inn siktet Hvetemel og Bakepulver.
Her fordeler jeg fyllet jevnt i formen, med en slikkepott eller skje.
Mens kaken steker legger jeg Matpapir som overlapper hverandre på benken, og drysser Sukker på papiret.
Så løfter jeg bakepapiret og kaken opp, og legger kaken på matpapiret med sukker, med toppen ned. Så drar jeg forsiktig av bakepapiret.
Smør på det fyllet du vil! Jeg legger på jordbærsyltetøy. Oppskrift på sjokoladesmørkrem står med håndskrift øverst på siden, men du kan også bruke romkrem, vaniljekrem eller annet godt!
Så ruller jeg kaken forsiktig sammen, og legger den på et fat. Løft litt på papiret så ruller den jevnt.
Til 17.mai passer det med krem, blåbær og jordbær på toppen av rullekake 🙂
I 1976 tok jeg en 1/2 årig utdanning på Arendal fagskole i Husstell. Lite visste jeg da at dette var det siste året denne skolen kom til å eksistere! Jeg har aldri angret på dette studie fordi jeg vet at jeg har hatt masse praktisk nytte av det. Vi hadde svært dyktige lærere i blant annet fagene; matlaging, ernæring, håndarbeid, behandling av tøy, tekstilkunnskap og samfunnsfag.
Denne utdanningen het Husmorskole fram til 1965, og da endret skolen navn til husstellskole. Dette var nok blant annet fordi navnet på skolen ikke skulle forbindes med husmødre som ikke var ute i lønnet arbeid. En husmor arbeidet hjemme med matlaging, renhold og barnestell, og var i 99,99999 % av tilfellene en kvinne. Utdanningen dreide så etterhvert i retning av Restaurant og matfag.
Siste kommentarer