diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Denne kaken har mange navn; Verdens Beste, Drømmen, Kvæfjordkake m.m. Dette er svigermor Ruth’s oppskrift, og den er veldig god. Oppskriften er til en stor langpanne, ca 35 cm × 40 cm, og den er enkel å lage. Bare følg oppskriften!
Under oppskriften har jeg skrevet inn Melkefritt alternativ til ingredienser og i tillegg har jeg skrevet litt om bakgrunnshistorien til denne deilige kaken.
250 g Sukker og
250 g Margarin – Røres hvitt
7 Eggeplommer – Røres inn, en og en.
250 g Hvetemel og
2 ts Bakepulver siktes og blandes inn vekselvis med
5 ss melk.
Legg bakepapir i en langpanne, og smør det med smør og dryss litt mel oppå. Deretter smører du deigen jevnt utover I langpannen.
7 Eggehviter og
240 g Sukker piskes stivt. Marengsen legges utover i topper.
100 g Mandler grovhakkes og strøs over.
Stekes på 165° C i ca. 35 minutter.
Dra kaken forsiktig over på en rist til avkjøling.
En pakke 5 dl Romkrem eller Vaniljekrem, blandes forsiktig med ca 1,5 dl pisket kremfløte.
1 ts vaniljesukker ( kan sløyfes)
Når kaken er avkjølt kan du legge den over på et stekebrett og dele kaken i to. Løft en kakedel over på et fat og legg fyllet på toppen, så løfter du den andre delen oppå fyllet.
Tips! Bruk 3 stekespader til å løfte med, og det er enklest å være to som løfter.
Det går fint å lage Verdens Beste melkefri og jeg foreslår følgende ingredienser:
Melkefri Margarin
Havremelk 4 spiseskjeer.
Til fyll kan du piske 5 dl Vaniljevisp og blande det med 2 dl pisket Gryr kremfløte.
Hulda Lindberg Ottestad drev Café Alliance i Harstad sammen med søsteren sin. Midt på 1930 tallet kjøpte hun 2 oppskrifter for 200 kroner av en dansk konditor. Den ene kaken het Kongekake, men mandler var svært dyrt på den tiden så derfor endret hun oppskriften noe for å tilpasse den til lettere tilgjengelige råvarer. Den nye kaka fikk først navnet Kvæfjordkake, og har senere fått mange andre navn blant annet Drømmen og Verdens Beste.
I 2002 ble denne kaken kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.
Siste kommentarer