diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Denne Eplekaken i langpanne er lettvinn og gir 8 store kakestykke til fryseren, eller metter en stor gjeng i et selskap. Den er like god etter tining i stekeovnen eller microbølgeovnen, og kan serveres til både dessert og kaffe. Fantastisk godt med is eller vaniljesaus på, og gjerne litt stasj i form av: iskjeks, strødsel, tørket sitronmelisse, karamellsaus og/ eller friske eplebiter.
I tillegg til ingrediensene på bildet, trengs Kanel, Sukker og Epler selvfølgelig! Her har jeg brukt Havremelk, men den opprinnelige oppskriften (se historisk kommentar under), er med vanlig melk.
1/2 kg Margarin, gjerne melkefritt og
1/2 kg Sukker, røres hvitt
__________
8 Egg – et av gangen!
Ca 750 g Hvetemel (ca 12,5 dl)
2 dl Melk
3 ts Bakepulver
2 ts Vaniljesukker
5-6 Epler
Kanel og Sukker drysses over.
Stekes i 1 time på 180 °C.
Rør Margarin og Sukker hvitt. Ca 5- 10 minutter hvis du bruker kjøkkenmaskin, men du kan også bruke en stor bakebolle.
Jeg grovrenser Eplene mens maskinen går.
Eplene skjærer du i 4 først, så fjerner du skall og kjernehus enkelt med en kniv.
Rør hvert Egg godt inn i deigen, før du har i neste.
Så blander du sammen alt det tørre: Mel, Bakepulver og Vaniljesukker, og sikter melblandingen inn i deigen vekselvis med melken.
Smør en langpanne med Smør og gi den et lett dryss med Hvetemel, fordi det da blir enklere få den ut av formen.
Smør deigen godt ut i langpanna, og stikk eplene helt ned til bunnen.
Fordel eplene i 4 rader slik, slik at det blir enklere å skjære opp kaken mellom eplebitene. Da holder kakestykkene seg bedre sammen.
Dryss over Kanel og Sukker, og stek den i en time midt i ovnen på 180°C. På noen stekovner må du legge til 5 eller 10 minutter.
Skjær kaken i 8 biter og legg de på en rist, slik at de tørker godt i bunnen mens kaken avkjøles. Hver bit gir ca 8 porsjoner.
Lykke til!
Som du ser er oppskriften velbrukt, og jeg tror jeg fikk tak i den på slutten av 1970-tallet.
Da var det viktig å ha noe godt i fryseren, slik at om vi fikk uventet kaffebesøk så hadde vi noe godt til kaffen.
Bruk helst grønne Epler, fordi de ofte er litt syrlige. Vi har et gammelt epletre med Vinterepler.
De er ikke så fine å se på, men er passe syrlige og smaker aldeles nyderlig i Eplekake.
Siste kommentarer