Kålrotstappe er nydelig og sunn bærekraftig mat

Her er en klassisk oppskrift på Kålrotstappe / Kålrabistappe.

Kålrot er bærekraftig mat og den blir kalt «Nordens appelsin» fordi den er proppfull av C-vitaminer. Kålrotstappe er godt til saltmat både fisk og kjøtt.

Ingredienser:

Et stort kålhode

1 ss smør, gjerne melkefritt

1 ts salt

Et knivodd pepper

litt raspet muskat

en skvett Havremelk(iKaffe) eller fløte

litt kjøttkraft eller rotkraften

Først deler jeg kåroten i to, så skjærer jeg av skallet. Tilslutt deler jeg i biter som vist på bildet.

Fremgangsmåte:

Del opp kålen i biter og kok dem i lettsaltet vann til de er helt møre, i ca en halv time.

Hell av vannet, men ta vare på litt av rotkraften. Mos den møre kålroten godt med en «rot-stapper» sammen med en spiseskje smør, gjerne melkefritt. Smak til med salt, pepper, og litt raspet(malt) muskat, litt havremelk eller fløte, eventuelt litt av kokevannet. Spe gjerne med litt kjøttkraft hvis du har.

Mos kålen med en rotstapper. Kålen må være godt kokt.
Mos kålen med en rotstapper.
Havredrikk eller fløte, muskatt, salt og pepper er ingredienser i kålrotstappe
Havremelk går fint å bruke, og malt muskat hører med.
kålrotstappe
Her er kålrotstappen ferdig. Voilá!

Kålrotstappe eller Rotmos

Varier gjerne med å koke flere grønnsaker sammen med kålroten eks.:Gulrot, sellerirot, potet. Da blir det en nydelig og sunn rotmos som kan spises i stedet for poteter, pasta eller ris.

Viktig matvare i norden

Kålroten har vært viktig matvare i norden i over 400 år. Den er tilpasset vårt klima og kan dyrkes sammen med poteter, gulrøtter og løk. Under siste krig i Norge og i etterkrigstiden var kålroten en spesielt viktig matvare fordi den var forholdsvis rimelig. Kokt kålrabi, med smeltet margarin, både smakte godt og var bra for helsa ved siden av en fleskebit og en potet.

På kålrotslang 🙂

Moren min begynte på skolen i 1946 og hun bodde på landet. Skoleveien var 4 kilometer lang og de måtte gå selv, for det var ingen skolebuss den gangen. Ofte gikk de flere sammen på grusveier og stier, forbi jorder og gårder. Hver høst gledet de seg over et jorde som var fult av kålrot. Det lå et stykke vekk fra gårshusene. Barna smøg seg forsiktig fram til jordet og tok en kålrot hver. De tørker jorden av i gresset, og smågnager på den hele resten av veien hjem. Kålrotslang var både spennende og sunt og godt!

Fortenner eller teskje

Min mor forteller at de spiste kålroten på en spesiell måte. De smågnaget med fortennene slik at det ble små biter fordi da smakte det ekstra godt.

Mannen min forteller at de brukte en teskje og skrapet på kålroten for å lage slike små biter.

Jeg har ikke prøvd dette, men det skal jeg jammen teste ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!