Lag Knasende Deilig Knekkebrød og Snacks av Mesk

Mesk er et fantastisk restprodukt som kommer fra blant annet ølbrygging. Mange har nå startet Micro- og Nanobryggerier hjemme, alene eller sammen med venner. Her er 5 forslag til hva du kan bruke Mesken til.

Tips!

Lukk opp stekovnsdøra av og til, slik at vanndamp kommer fortere ut.

La bitene kjøle seg godt ned før du legger dem i en kakeboks, for da holder de seg lenge.

Husk at ovner ofte steker litt forskjellig, så følg med under stekinga.

Obs! Jeg bruker «Siktet Rug» i oppskriften, og det er ikke det samme som «Fin(malt) Rug.

Siktet Rug til mesk.
SOLSMESK ferdig stekt og pakket i kakeboks. SOLSMESK er knekkebrød laget med blant annet Solsikkefrø, Mesk og Sesamfrø.

Solsmesk

med Gresskarkjerner og Valnøtter.

Ingredienser

5 dl Mesk

1,5 dl Solsikkefrø

1 dl Sesamfrø

2 dl Siktet Rug

1 dl Gresskarkjerner

ca 1 dl Valnøtter

2 Egg

1 ts Salt

5 dl Vann

Fremgangsmåte

Mal Mesk, Solsikkefrø, Sesamfrø og Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Sammenpisket Egg, Hele Gresskarkjerner, Oppkuttet Valnøttkjerner og Salt.

Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir, og slett det utover så det blir jevnt med en skje.

Det er smart å rute opp bitene før du setter stekebrettet i ovnen, for da blir det lettere å rute opp på nytt etter 10 minutters steking.

Steking

Stekes på varmluft 180°C i 10 min. Ta ut og skjær opp i passe biter med Pizzaskjærer.

Stek videre i 30 – 40 min på 160°C . Ta så ut og løsne bitene fra bakepapiret. Legg bitene over på rist med bakepapir og stek videre i 30 min.

Ta ut og fjern de som er tørket, resten stekes i ca 15 min.

Provence-krydret smask i knekkebrød.

Provence-Smesks

Med Provence-krydderblanding: Timian,Oregano, Rosmarin, Basilikum og Merian.

Ingredienser

5 dl Mesk

1,5 dl Solsikkefrø

1/2 dl Linfrø

2 dl Havregryn

2 dl Siktet Rug

1 dl Gresskarkjerner

1 ts Salt

5 ts Provence-krydder

2 Egg, sammenpisket

Flaksalt

5 dl vann

Fremgangsmåte

Mal Mesk, Solsikkefrø, Linfrø og Havregryn sammen med Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Egg, Hele Gresskarkjerner, Provence-krydder og Salt.

Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir, og slett det utover og rut opp bitene.

Strø flaksalt over bitene før du setter dem inn i ovnen.

Steking

Stekes på varmluft 180°C i 10 min. Ta ut og skjær opp bitene. Se videre steking som er beskrevet på oppskriften: Solsmesk.

Knekkebrød med ost, laget av mesk.

Provence-Smesk smaker godt med forskjellige oster på.

Smesk-shot

Knekkebrød med Ingefærshot

Ingredienser

5 dl Mesk

2 dl Solsikkefrø

5 dl avsil fra ingefærshot ( Se oppskrift på Ingefærshot, link kommer.)

1,5 dl vann

1 ts Salt

1 ss Honning

2 dl Siktet Rug

2 Egg, sammenpisket.

1,5 dl Cashewnøtter , hakket

Fremgangsmåte

Mal Mesk og Solsikkefrø, sammen med avsil fra Ingefærshot og Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Salt, Egg, Cashewnøtter og Honning.

Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir, og slett det utover så det blir jevnt med en skje. Del opp med en Pizzakniv.

Steking

Stekes på varmluft 180°C som beskrevet over, i oppskriften Solsmesk.

Pass på ekstra under steking av denne. Denne oppskriften trenger kortere steketid.

CHILISMAKS

Snacs med Chili og Hvitløk

Ingredienser

5 dl Mesk

1,5 dl Solsikkefrø

1 dl Sesamfrø

3 store hvitløkfedd, bruk hvitløkpresse.

2 egg

1 ts Salt

1,5 ss Tørket Chili

2 dl Siktet Rug

5 dl Vann

Flaksalt

Fremgangsmåte

Mal Mesk og Solsikkefrø, Sesamfrø, Hvitløk og Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Salt, Egg og Chili.

Fordel deigen på 2 steke-brett med bakepapir, og slett det utover så det blir jevnt med en skje.

Strø over med Flaksalt.

Del opp med en Pizzakniv.

Steking

Stekes på 180 ° C varmluft som beskrevet over.

Mesk kan brukes til å lage deilig snacks.

Advarsel! Denne ChiliSmesks-snacksen er sterk.

Bryt opp i små biter og server med en dipp.

Kompost av Mesk

Hvis du er så heldig at du har en liten hage, så er Smeks gull verd. Strø gjerne Smesk rundt busker og trær for å forbedre jorden. Mark og andre småkryp i jorden vil elske det, og de henter det fort ned i jorden og forandrer Mesken til gjødsel og fin jord.

Mesken kan selvfølgelig også has rett i en kompostbinge ute, men da er det lurt å la det kjøle seg litt ned først. Bland gjerne med blader og småkvist, så forandres Mesken til feit jord.

I grønnsakbed og blomsterbed kan Mesken legges rett under jorda.

Flere oppskrifter kommer på denne siden……

Jeg har fryst ned Mesk i flate poser, gjennomhullet med gaffel og vakumpakket.

Mesk kan fryses til senere bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!