diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
Mesk er et fantastisk restprodukt som kommer fra blant annet ølbrygging. Mange har nå startet Micro- og Nanobryggerier hjemme, alene eller sammen med venner. Her er 5 forslag til hva du kan bruke Mesken til.
Lukk opp stekovnsdøra av og til, slik at vanndamp kommer fortere ut.
La bitene kjøle seg godt ned før du legger dem i en kakeboks, for da holder de seg lenge.
Husk at ovner ofte steker litt forskjellig, så følg med under stekinga.
Obs! Jeg bruker «Siktet Rug» i oppskriften, og det er ikke det samme som «Fin(malt) Rug.
med Gresskarkjerner og Valnøtter.
5 dl Mesk
1,5 dl Solsikkefrø
1 dl Sesamfrø
2 dl Siktet Rug
1 dl Gresskarkjerner
ca 1 dl Valnøtter
2 Egg
1 ts Salt
5 dl Vann
Mal Mesk, Solsikkefrø, Sesamfrø og Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Sammenpisket Egg, Hele Gresskarkjerner, Oppkuttet Valnøttkjerner og Salt.
Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir, og slett det utover så det blir jevnt med en skje.
Det er smart å rute opp bitene før du setter stekebrettet i ovnen, for da blir det lettere å rute opp på nytt etter 10 minutters steking.
Med Provence-krydderblanding: Timian,Oregano, Rosmarin, Basilikum og Merian.
5 dl Mesk
1,5 dl Solsikkefrø
1/2 dl Linfrø
2 dl Havregryn
2 dl Siktet Rug
1 dl Gresskarkjerner
1 ts Salt
5 ts Provence-krydder
2 Egg, sammenpisket
Flaksalt
5 dl vann
Mal Mesk, Solsikkefrø, Linfrø og Havregryn sammen med Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Egg, Hele Gresskarkjerner, Provence-krydder og Salt.
Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir, og slett det utover og rut opp bitene.
Strø flaksalt over bitene før du setter dem inn i ovnen.
Knekkebrød med Ingefærshot
5 dl Mesk
2 dl Solsikkefrø
5 dl avsil fra ingefærshot ( Se oppskrift på Ingefærshot, link kommer.)
1,5 dl vann
1 ts Salt
1 ss Honning
2 dl Siktet Rug
2 Egg, sammenpisket.
1,5 dl Cashewnøtter , hakket
Mal Mesk og Solsikkefrø, sammen med avsil fra Ingefærshot og Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Salt, Egg, Cashewnøtter og Honning.
Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir, og slett det utover så det blir jevnt med en skje. Del opp med en Pizzakniv.
Snacs med Chili og Hvitløk
5 dl Mesk
1,5 dl Solsikkefrø
1 dl Sesamfrø
3 store hvitløkfedd, bruk hvitløkpresse.
2 egg
1 ts Salt
1,5 ss Tørket Chili
2 dl Siktet Rug
5 dl Vann
Flaksalt
Mal Mesk og Solsikkefrø, Sesamfrø, Hvitløk og Vann i en Blender. Jeg maler halvparten av gangen. Hell innholdet over i en bolle, og tilsett Rugmel, Salt, Egg og Chili.
Fordel deigen på 2 steke-brett med bakepapir, og slett det utover så det blir jevnt med en skje.
Strø over med Flaksalt.
Del opp med en Pizzakniv.
Hvis du er så heldig at du har en liten hage, så er Smeks gull verd. Strø gjerne Smesk rundt busker og trær for å forbedre jorden. Mark og andre småkryp i jorden vil elske det, og de henter det fort ned i jorden og forandrer Mesken til gjødsel og fin jord.
Mesken kan selvfølgelig også has rett i en kompostbinge ute, men da er det lurt å la det kjøle seg litt ned først. Bland gjerne med blader og småkvist, så forandres Mesken til feit jord.
I grønnsakbed og blomsterbed kan Mesken legges rett under jorda.
Jeg har fryst ned Mesk i flate poser, gjennomhullet med gaffel og vakumpakket.
Siste kommentarer