diy sustainable- sånn kan det også gjøres!
I år 2000 var jeg så heldig å få være sammen med moren til min svigerinne i Frankrike, når hun og flere andre damer fra Tunisia lagde Lammegryte med Cous-Cous. Jeg noterte ivrig ned ingrediensene, og har laget denne retten utallige ganger. Denne deilige Lammegryta er uten noe fixfaxeri, veldig smakfull og enkel å lage.
Lammekjøtt- beregn 200-300 gram pr. pers. Løk. Hvitløk. Tomatpuré. Hakkede Tomater på boks. Kål. Poteter. Gulrot. Squash. Smør og/eller Olje til steking.
Krydder: – (Malte Korianderfrø, Pepper, Muskat)- Start med en halv teskje, og smak til med krydderet etter hvert. Nellik – en knivodd, og Salt -start med 2 ts.
Cous-Cous: Beregn ca 1 dl pr porsjon.
Til 4 personer:
Stek 1-1,2 kg Lammekjøtt i skiver i en stor gryte eller stekepanne. 1 Løk skjæres opp i tykke båter, minimum 2 cm, 2 fed Hvitløk finhakkes. Stek Løken blank.
Ha Kjøttet og Løken i en stor kjele sammen med 2 ss Tomatpuré, en boks hakkede Tomater og krydderet. Fyll opp med vann til det dekker kjøttet og kok opp. Tilsett så ca 1/4 Kål i tykke skiver.
Etter en times koking, tilsettes 4-5 poteter i store båter og 3-4 gulrøtter delt i to.
Kok videre i ca 1/2 time og tilsett Squash som kokes med I 20- 30 min.
Sett på vann til Cous-Cous.
Kok opp 4 dl Vann og tilsett 1/2 ts Salt.
Ta kjelen av platen og tilsett 4 dl Cous-Cous. Legg 2 ss smør fordelt i noen klatter oppå Cous-Cousen og sett på lokk. La det hvile I 5 minutter.
Løs opp Cous-Cousen med en gaffel, ved å skave i den systematisk en runde helt ned til bunnen.
Legg først Cous-Cous på tallerkenen og fyll på med deilig Lammegryte og masse saus. Server gjerne en sterk Chilisaus ved siden av. Så kan du blande ønsket mengde med saus og Cous-Cous etterhvert.
Harissa
Harissa er en Chilisaus som er blandet med hvitløk, olje, salt og pepper. Den lages av små svært sterke Chilifrukter. Det kan også blandes inn ulike krydder som: Karve, Koriander og Paprika. Harissa er svært vanlig å bruke i Tunisiske matretter.
Cous-Cous er laget av semule fra Durum Hvete. Det er vanlig å bruke Cous-Cous til de fleste middagsretter i Nord-Afrika. Ordet Cous-Cous er av Berbisk opprinnelse, og betyr velformet eller rundet.
Grynene har god holdbarhet og er svært lette å tilberede. Den kan krydres på utallige måter, og tilberedes sammen med både Grønnsaker, Fisk og Kjøtt.
Cous-Cous er også navnet på nasjonalretten i Tunisia, Marokko og Algerie. Da er den servert som en Lammegryte, lik denne oppskriften.
Håper det smaker😊
Siste kommentarer