Bank nydelig fiskekaker med gammel oppskrift

Ruth’s og Randi’s deilige fiskekaker

Her er to oppskrifter på fantastisk gode fiskekaker fra Nord Norge. Ikke noe «matsnobberi», annet enn muskatnøtt. Begge oppskriftene kan også brukes til fiskeboller, da former du dem runde og det er nydelig med baconfyll. Kok fiskeboller i lettsaltet vann. Nederst på siden kan du om Muskatnøttens historie.

1. Randi’s fiskekaker med hurtigmikser.

Den første oppskriften fikk jeg av Randi i Harstad. Det er en liten porsjon som passer til i hurtigmikseren, og da kan alle ingrediensene kjøres i hurtigmikseren samtidig, raskt og enkelt.

5-6 små fiskekaker:

250 g fiskefilè gjerne hyse eller lyr, men sei er også godt

En kvart liten løk

1/2 ts salt

litt muskat

1/2 dl melk eller havremelk

2 ss sammenpisket egg

1/2 ss hvetemel

1/4 ts bakepulver

Flott matfett/ smult til steking.

Kjør alt sammen i hurtigmikseren i 2-3 minutter

Slik former du fiskekakene: Dypp en spiseskje i kaldt vann, ta en passe porsjon opp og form dem med skjeen eller trill en bolle med hendene (lettest). Trykk den litt flat når du legger den ned på et underlag fuktet med vann.

Fukt benken eller et flatt fat og legg fiskekakene der. Da «setter de seg» og det er enkelt å legge dem over på stekepannen med en stekespade når de skal stekes.

Fiskekakene stekes i smult ca 100 gram.

Lag kakene ferdig før du begynner å steke.

2. Ruth’s fiskekaker, stor porsjon.

Denne oppskriften fikk jeg av svigemor Ruth. Til den bruker jeg en elektrisk «kjøtt»-kvern, og fiskenfilettene skal males 3 ganger. Da er det greit å lage en større porsjon. Fiskekakene er fine å fryse i porsjonspakker. De er like gode når de tines.

Ca 40 fiskekaker

2 kg hysefilè (eller lyr/sei) males

Første gang rent fiskekjøtt,

Andre gang med en liten oppskjært løk,

Tredje gang med 1 1/2 ss salt

Ha fisken over i en kjøkkenmaskin og tilsett:

1 ts raspet muskatt

2 egg – røres inn

1/2 liter melk has i litt om gangen

3 ss hvetemel

2 ts bakepulver

Form og stek fiskekaker/fiskeboller som beskrevet over.

Rør i farsen av og til, den skal helst være i bevegelse.

Fiskekakene stekes i smult, start med 100 gram. Pass på å fylle på mer underveis i stekingen, slik at fiskekakene også stekes på sidene.

Å bank fesk ( å banke fisk)

Utrykket kommer fra den tiden som man ikke hadde noen kvern til å male fisken på. Da var det vanlig å ha fisken i et trau, og banke med en klubbe til fisken ble oppdelt, nesten som kvernet. Senere ble utrykket bruk for å vise til at man lagde mye fiskemat for en lengre periode.

Du kan lese mer om å banke fisk i DigitaltMuseum

Muskatnøttens historie

Muskat er et av de eldste importerte krydderne vi har i Norge. Sikre kilder bekrefter at det ble brukt i Konstantinopel allerede på 500- tallet. I middelalderen var muskat i salg i Europa som et kostbart krydder, sammen med nelikspiker og pepper. Først var det Araberne som via handel med Asia distribuerte videresalg av Muskatnøtt. Men snart ble også blodige kolonikriger utspilt for å sikre seg herredømme over dette krydderet. Les mer i Store Norske Leksikon, snl.no

Muskattreet er eviggrønt og vokste opprinnelig bare på Molukkene som er en øygruppe i Indonesia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!