Tartiflette – potetrett fra nord i Frankrike

Denne potet-retten, Tartiflette, er svært velsmakende og den kommer fra Savoie- område ved Alpene i Frankrike. Opprinnelig bruker man Reblochon ost til topping, men den er både dyr og vanskelig å få tak i her i Norge. Derfor har jeg oftest brukt vanlig Brie i stedet og det går helt fint! Dette er ganske kraftig kost, så det passer best å servere Tartiflette på vinteren eller når det er kjølig i været og den er perfekt å server til gjester. Tartiflette kan gjerne lages tidlig på dagen og stå kaldt til den settes i ovnen ca 45 minutter før den skal serveres. Velbekomme!

Ingredienser i Tartiflette

ca 2 kg potet- skrelles og kokes 20 min.

ca 400 g bacon, terninger stekes litt

2 store løk og 3 hvitløkfed- løken skjæres i biter og blankes i stekepanna sammen med små biter av hvitløk.

ca 500 g Brie eller Reblochon ost.

I tartiflette er det mye potet. Nyderlig potetrett fra Frankrike. Her er oppskriften.
Bruk kokefaste poteter og forkok dem til de er såvidt møre. Hell av vannet og skjær de opp i tynne skiver når de har avkjølt seg litt.

Ca 300 g Créme fraiche – Rømme kan også brukes

1-2 dl Hvitvin

Salt, pepper, muskat og eventuelt timian.- gjerne tørket.

Førkokt potet og løk has i pannen til først når du lager tartiflette. Her er oppskriften.

Slik gjør du:

Smør en ildfast form med litt olje. Skjær potetskivene i 1/2 cm tykke skiver og legg dem opp i formen.

Krydre med salt, pepper og eventuelt muskat og timian.

Fordel løken over potetene.

Tartiflette stekes i en ildfast form.Her er oppskriften.
Fordel løk og bacon over potetene

Spre bacon jevnt over formen.

Legg Créme fraiche jevnt utover med en skje.

Brien deles i tre på langs og legges på med skorpesiden ned.

Stekes i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter til osten er gylden.

Denne Tartiflette får brie ost på toppen. Klikk så får du en nyderlig oppskrift

Her er tartifletten ferdig stekt:

Tartiflette med brie på toppen er nydelig, se oppskrift her.
Serveres med brød og gjerne en lett salat hvis du vil. Det passer godt å drikke hvitvin til.

Mange vil nok reagere på at jeg bytter ut Reblochon osten med Brie, men Brie er også en ost laget av kumelk og har nokså lik smak, så det går helt fint. Vinen i denne retten er et viktig krydder. Når tartifletten steker fordamper alkoholen, så det er ikke noe alkohol i retten når den er ferdig stekt. Du kan gjerne bruke den samme vinen i maten og til maten:)

Nye retter

Jeg lærte om denne retten for over 20 år siden (2001), fordi jeg tok et franskkurs. Kurset var på en videokassett VHS, og jeg fulgte spent med på en franskmann som handlet inn «pommes de terre (jordeple), ail, oignon og bacon» til denne retten. Han ventet gjester og skulle servere Tartiflette denne kvelden, fordi det var lettvint og godt. Så da begynte jeg å søke på nettet etter oppskrift, og jeg fant bare oppskrifter skrevet på fransk. Når jeg nå søker etter Tartiflette finner jeg mange oppskrifter på norsk, men ingen er helt like.

Det er spennende å lære om nye retter fra andre land, og en fin anledning til å lære språk på en morsom og smakfull måte.

4 Kommentarer på “Tartiflette – potetrett fra nord i Frankrike

  1. Hei ! Hi! Så god tartiflette ! Takk for oppskriften. Merci et bon appetit. A la prochaine recette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!