Rabarbrasyltetøy, deilig karamellisert, oppskrift fra Nordland

Denne oppskriften er fra Helgeland i Nordland. Syltetøyet har en mild og god karamellsmak. Trikset er at syltetøyet skal kokes helt til sukkeret er karamellisert, og det får en rødlig farge.

Ingredienser

500 g Rabarbra

ca. 450 g Sukker, eller noe mindre.

1 dl vann

Rabarbrasyltetøyet koker godt.

Slik gjør du:

Kutt opp Rabarbraen i ca 1,5 cm biter med skallet på, og kok opp med vann som dekker Rabarbraen. Sil av vannet for da forsvinner det meste av oxalsyren.

Smelt sukker i kjelen sammen med rabarbraen, og rør ofte slik at det ikke setter seg fast i kjelen.

Skru etterhver plata ned, slik at det så vidt koker, og la det koke lenge…

Bruk gjerne en Stamper for å løse opp fibrene, når syltetøyet har kokt en stund. Syltetøyet må putre svakt i minst 2 timer, gjerne lenger. tilsett ca 1 dl vann på slutten av koketiden.

Verdens beste Rabarbrasyltetøy?

Ferdig Rabarbrasyltetøy med rødlig farge.

Her er det ferdige Rabarsyltetøyet, og det er lett å se at det har fått en rødlig farge fordi sukkeret er karamellisert. Dette syltetøyet smakte jeg første gang på Nesøya i Nordland på 1980-tallet, og jeg elsker det.

Syltetøyet kan også brukes til paier, som kakefyll m.m.

Hva annet kan Rabarbraen brukes til?

Rabarbra er en ressurs som er kortreist-mat i Norge, fordi den vokser over det meste av landet. Den klarer seg uten stell, men gir du den litt gjødsel blir stilkene tykkere og avlingen øker.

Av Rabarbra kan du lage: Rabarbrasuppe, Rabarbragrøt, Rabarbravin og ikke minst Rabarbrasyltetøy som også kan brukes i kaker og desserter. Rabarbragrøt med krem er bare helt nyderlig, og Rabarbrasuppe passer svært godt til saltkjøtt og saltfisk.

Dessverre gikk bruken av rabarbra kraftig ned på slutten av forrige århundre, i takt med at nye grønnsaker og bær fra utlandet ble introdusert. Det ført til at mange har glemt hvordan man lager ulike rabarbra-retter, og matradisjonene har ikke gått i arv på samme måte som » i gamle dager».

1700-tallets Ginseng

Planten har vært i bruk i Asia i over 5000 år, men den kom til Europa først på 1700-tallet. Fram til1800-tallet ble planten brukt som medisin, og da særlig roten til planten. Handelen med Rabarbra fra Asia og gjennom Russland var strengt kontrollert, og det kunne medføre dødsstraff å smugle den.

Les mer historie her; nibio.no

Rabarbra inneholder C-vitamin, og mineraler som Kalium, Kalsium og Klor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

error: Content is protected !!